20.2 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Elevii din GOGA învață despre piața muncii de la Patricia Velicu, consilier politic la Bruxelles

Știri din Județ

Elevii Colegiului Naţional “Octavian Goga” implicaţi în proiectul Erasmus+ CAREER au avut din nou ocazia să afle mai multe informații despre cum ar putea să își planifice parcursul profesional și despre situația pieței muncii din Uniunea Europeană și din țara noastră. Întâlnirea a avut loc online, pe platforma Teams, în data de 16 februarie 2022.

De data aceasta, informațiile au fost furnizate de Patricia Velicu, consilier politic la industriAll European Trade Union din Bruxelles. Patricia este o absolventă a Colegiului Național “Octavian Goga” cu care ne mândrim și care a acceptat invitația noastră de a împărtăși cu actualii elevi ai Colegiului informații utile.

Elevii au aflat detalii despre oportunitățile de studiu gratuite în străinătate (la nivel de licență sau masterat) precum și despre stagiile de practică ce sunt un pas important pentru accesul la posibili angajatori.

Prezentarea a atins subiecte de actualitate, despre care elevii nu învață neapărat la cursurile tradiționale:

  • ocuparea forței de muncă, șomajul și inactivitatea în rândul tinerilor,
  • situația comparativă a salariilor în țări ale UE,
  • drepturile angajaților – drepturi colective/sectoriale și individuale de muncă
  • sprijinul sindical pentru negocierile colective
  • telemunca în Uniunea Europeană
  • nivelul de angajare în rândul tinerilor cu un nivel avansat de competențe

Elevii au fost implicați într-o discuție referitoare la schimbările ce vor avea loc în viitorul foarte apropiat pe piața muncii și în viața noastră, schimbări generate de tranziția verde (decarbonizare, electrificare) precum și de tranziția digitală.

Patricia Velicu a explicat elevilor că “piața muncii și societatea se vor transforma profund în următoriul deceniu, datorită tranziției vrede și a celei digitale. Cel mai important este ca tinerii să aibă abilitățile necesare pentru a se adapta la schimbare. Trebuie să ne pregătim deja de astăzi pentru marile provocări ale decarbonizării și ale digitalizării.” 

Mi-au fost utile informațiile prezentate deoarece mi-au deschis perspective spre o nouă posibilitate de job in viitor și mi-au trezit dorinta de a începe să mă informez mai mult despre latura tehnică. Mă bucur că după aceasta întâlnire simt ca sunt mai aproape de a ma hotărâ în ceea ce privește facultatea pe care vreau să o urmez.” (Diana Rusu, 11F)

Cred că aceste informații sunt foarte utile pentru viitor, pentru cum ar trebui să mă pregătesc pentru cariera pe care aș vrea să o urmez, să știu să mă axez pe skill-urile mai complexe care necesită pregătire dar și pe cele digitale deoarece digitalizarea se întâmplă cu pași repezi.” (Diana Cîrțoroșan, 11A)

Nimic mai îmbucurător şi mai de bun augur decât faptul că absolvenţii noştri revin în şcoală ca mentori. Prin acest lucru, CNOG Sibiu rămâne un păstrător al valorilor morale şi sociale ale şcolii, şi, totodată, menţine vie comunicarea între generaţii. Suntem europeni nu doar prin apartenenţa georgrafică, ci şi prin viziune şi mentalitate.” (Andra Tischer, Director CNOG Sibiu)

Proiectul C.A.R.E.E.R. (Adaptability to the labouR markEts with local, national and Eu background) (PROJECT N° 2020-1-UK01-KA229-078953) beneficiază de sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul Erasmus+ Cooperation for innovation and the exchange of good practices – KA229 – School Exchange Partnerships.

Scopul proiectului este să ajute tinerii să poată lua decizii informate în privinţa alegerii unei cariere potrivite. Se are în vedere dezvoltarea competenţelor antreprenoriale prin colaborarea cu companii şi firme de pe piaţa muncii, la nivel local şi internaţional.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri