26.2 C
Sibiu
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă: De ce Rusia trebuie să fie scoasă din SWIFT?

Știri din Județ

Europarlamentarul sibian Nicu Ştefănuţă, membru al grupului RENEW Europe, cere sancţiuni mai dure împotriva Rusiei. În urma invaziei militare a Ucrainei acesta crede că:

„Occidentul impune sancțiuni, dar par fără de impact. Agresiunea lui Putin în Ucraina continuă, iar Kiev-ul este la un pas de a fi capturat în mâinile rușilor. Ieri am discutat în Comisia de Afaceri Externe cu parlamentari ucraineni. Aceștia au spus foarte clar: Rusia trebuie izolată de restul lumii! Cum? Prin înghețarea activelor și a proprietăților rusești în UE. Prin stoparea circulației avioanelor rusești în Europa. Prin embargo asupra gazului și petrolului rusesc. Prin decuplarea Rusiei de la sistemul interbancar SWIFT.”

Publicitate

Ce este SWIFT și de ce este importantă excluderea Rusiei? Este o rețea esențială pentru finanțele globale, folosită de peste 11.000 de instituții bancare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Deci, dacă Rusia iese din SWIFT, nu va mai putea face plăți interbancare. Comerțul rusesc va fi blocat. Și totuși, de ce nu a fost Rusia scoasă din sistemul SWIFT până acum? „Germania și Italia, foarte dependente de gazul rusesc, dar și Ungaria, Cipru, Luxemburg sau Letonia, sunt statele reticente față de această măsură. De ce? Pentru că nu doar companiile rusești ar intra în șoc, dar și clienții lor străini, afectând și economia unor țări europene. Este momentul ca Uniunea Europeană să facă acest pas. Să nu mai permită rușilor să își mute banii prin lume. Nu doar vorbim despre asta, ci facem lucruri concrete: În calitate de Raportor General al Bugetului UE pentru anul 2023, am cerut ca Parlamentul European să îndemne, în rezoluția care se va vota săptămâna viitoare, autoritățile europene și naționale să excludă Rusia din sistemul SWIFT. Am cerut, de asemenea, măsuri relevante pentru protejarea stabilității financiare a UE, în lumina tulburărilor din sistemul financiar rus.Agresorul trebuie izolat de comunitatea internațională, până nu va fi prea târziu.” spune europarlamentarul Nicu Ştefănuţă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Turist salvat de Salvamont Sibiu

Drumeție în Munții Lotrului, pe Vârful Sterpu

Val de praf saharian peste județul Sibiu

Fată de 15 ani din Sibiu, dispărută

CSC Șelimbăr s-a despărțit de trei jucători

Bărbat dispărut din Miercurea Sibiului

Bărbat dispărut din Sibiu

Crosul Agnitei promite o seară de neuitat

Anunț important de la Ministerul Culturii