spot_img
12.4 C
Sibiu
sâmbătă, 25 mai, 2024
spot_img

OFICIAL: Refugiaţii ucraineni pot munci legal în România

Știri din Județ

Publicitate

Refugiaţii din Ucraina pot să se angajeze pe perioada în care stau în România, a afirmat, sâmbătă, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi. El a anunțat că refugiații ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni dintr-un an calendaristic.

Publicitate

Declaraţia a fost făcută în urma unor vizite în punctele de trecere a frontierei de la Rădăuţi Prut – Lipcani şi Stânca – Costeşti, la graniţa cu Republica Moldova.

„Suntem aici să ne asigurăm că totul decurge cât se poate de normal, în aceste condiţii date de acest război nedrept pentru cetăţenii din Ucraina. (…) Ministerul pe care îl conduc pune la dispoziţia cetăţenilor din Ucraina, celor care solicită în primă fază statutul de refugiat, posibilitatea ca pe perioada cât stau în România să se angajeze în România, să poată să obţină un venit şi să poată ducă un trai decent”, a afirmat Budăi citat de AGERPRES.

Ca urmare a întrebărilor apărute în spațiul public în contextul conflictului din Ucraina, precizez că cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni dintr-un an calendaristic, potrivit OUG 25/2014. Cetățenilor Ucrainei, intraţi în România în scopul încadrării în muncă, li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Prelungirile ulterioare ale dreptului de şedere temporară în scop de muncă se acordă dacă cetățenii Ucrainei prezintă următoarele documente:

– contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă;– dovada menţinerii salariului cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pe toată perioada şederii acordată anterior.

În cursul celor nouă luni cetățenii ucraineni pot cere acordarea protecției subsidiare sau a statutului de refugiat, prin care dobândesc următoarele drepturi:

• să fie angajați de persoane fizice sau juridice, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români;• să beneficieze de asigurări sociale, de măsuri de asistenţă socială şi asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români;• să beneficieze de tratament egal cu cetăţenii români în ceea ce priveşte echivalarea studiilor sau a perioadelor de studii, recunoaşterea diplomelor, atestatelor şi certificatelor de competenţă, precum şi a calificărilor profesionale care dau acces la profesiile reglementate din România, în conformitate cu reglementările în vigoare.”, a scris, vineri, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, pe Facebook

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Daniel Natea, aur la judo, la Jocurile IPA