12.2 C
Sibiu
miercuri, 04 octombrie, 2023

Bugetul 2023 gestionat de Nicu Ștefănuță ajută Ucraina și întărește Uniunea Europeană pentru economie, apărare și tineret (CP)

Știri din Județ

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe), în calitate de Raportor General pentru bugetul UE pentru anul 2023, a negociat mai mulți bani pentru următorul an, având în vedere schimbările majore survenite în ultimele săptămâni.

Negocierile conduse de Nicu Ștefanuță au condus la un acordvotat ieri (16 martie) cu largă majoritate în cadrul Comisieipentru Bugete a Parlamentului. Luna viitoare, acesta va fi votat de întreg Parlamentul European, în ședința plenară de la Strasbourg.

Acordul reprezintă poziția Parlamentului European și va servi drept fundament pentru felul în care se vor derula cheltuielile și nevoile majore în 2023. Procedura bugetară anuală nu va fi una obișnuită, ci dimpotrivă una cu totul excepțională, cum nu s-a mai întâmplat în istoria Uniunii Europene. 

„Invazia Rusiei asupra Ucrainei, un stat independent, vine cu o multitudine de schimbări majore, de consecințe economice, energetice, umanitare și de securitate. Mă voi lupta pentru ca tot ceea ce Putin încearcă să distrugă, Uniunea Europeană să reconstruiască mult mai temeinic și mai solid. În mod cert, UE va trebui să vină cu un pachet financiar ambițios, bine gândit, să ajute statele membre și țările care găzduiesc refugiații să atenueze perturbările produse în energie, agricultură, economie și securitate”, a declarat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

O altă prioritate aflată permanent pe agenda lui Nicu Ștefanuță este creșterea accesului egal al cetățenilor fiecărei țări UE la îngrijiri medicale în Uniune, prin creșterea fondurilor pentru programele europene pentru sănătate. 

Accelerarea tranzițiilor verzi și digitale, tocmai pentru a reduce cât mai repede dependența energetică de gazul rusesc este, de asemenea, o urgență.

Raportul ia în considerare provocările demografice și nevoia de a sprijini tinerii prin programe specifice ca, de exemplu,Erasmus+, pentru a crea mai multe oportunități de studii și locuri de muncă pentru tineri.

Bugetul anului 2023 este al doilea buget anual din Cadrul Financiar Multianual 2021- 2027. Din acest motiv, bugetul va juca un rol important în îndeplinirea obiectivelor pe termen lung și ale priorităților politice convenite de Uniune, contribuind la redresarea economiei europene în urma pandemiei de COVID-19, dar și pentru a răspunde șocurilor economice, energetice, umanitare și de securitate în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR.

Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, coordonator al Comisiei Pentru Lupta Împotriva Cancerului și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri