Europarlamentarul Nicu Stefanuță (Grupul Verzilor/ ALE) a transmis către mass-media următorul comunicat de presă:
O investigație jurnalistică recentă a prezentat detaliat fenomenul prin care Delta Dunării, patrimoniu al biodiversităţii, a fost capturată politic și este în pericol de a dispărea din cauza intereselor financiare pe care le prezintă zonele cu stuf. În mod paradoxal, activitatea este finanțată cu subvenții europene pentru agricultură. Ancheta recentă indică modul în care legile și normele ministeriale au fost modificate pentru a ajuta companiile cu legătură politică cu puterea să obțină milioane de euro din fonduri europene.
Europarlamentarul Nicu Stefanuță (Grupul Verzilor/ ALE) a cerut Comisiei să analizeze situația și să sesizeze Parchetul European dacă există nereguli. Comisia Europeană a răspuns că analizează dacă dacă aceste modificări sunt conforme cu dreptul UE și dacă vor există suspicini de fraudă va sesiza Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Parchetul European (EPPO).
„Nu putem permite ca banii europeni destinați agricultorilor români să ajungă în buzunarele altor persoane. Comisia Europeană va evalua această situație și, dacă va fi cazul, va sesiza OLAF și Parchetul European. Sper că se va face dreptate! Îmi doresc să folosim banii europeni corect. Există fonduri speciale pentru a conserva patrimoniul biodiversității din Deltă” declară Nicu Ștefănuță.
Iată răspunsul Comisiei Europene:
„Comisia este la curent cu recentele modificări legislative ale Parlamentului României menționate în ancheta din ziar. În prezent, Comisia evaluează dacă aceste modificări, inițiate de Parlamentul României, sunt conforme cu dreptul Uniunii.
Politica agricolă comună (PAC) este pusă în aplicare prin gestiune partajată cu statele membre, iar deciziile privind plățile către fermieri țin de responsabilitatea statelor membre. Prin urmare, Comisia nu efectuează plăți directe către fermieri. Este responsabilitatea statelor membre să recupereze toate plățile necuvenite efectuate cu sprijinul UE, inclusiv pentru nereguli și fraude.
În cazurile posibile de fraudă, corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii, Comisia sesizează fără întârziere Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Cazurile de suspiciune de comportament infracțional în legătură cu care Parchetul European (EPPO) și-ar putea exercita competența sunt apoi transmise EPPO. În toate cazurile în care OLAF efectuează investigații administrative, dacă investigațiile OLAF confirmă nereguli, oficiul adresează recomandări instituțiilor UE sau autorităților naționale relevante pentru a se asigura că fondurile afectate sunt recuperate”.
Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.