spot_img
20.2 C
Sibiu
sâmbătă, 18 mai, 2024
spot_img
Array

Clădirile TBC și DSP Sibiu, iluminate în roșu, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Știri din Județ

Publicitate

Clădirea Dispensarului TBC și clădirea Direcției de Sănătate Publică Sibiu vor fi iluminate în roșu, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.

Publicitate

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei va fi marcată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu printr-o serie de acțiuni menite să atragă atenția asupra acestei probleme de sănătate publică. Printre acestea, se numără și iluminarea în roșu a clădirii Dispensarului TBC, situată la intersecția străzii Morilor cu Șoseaua Alba Iulia, joi, 24 martie, între orele 19:00-20.00, cu sprijinul tehnic al Teatrului de Balet Sibiu, care ne-a pus la dispoziție sistemul de iluminare.

Direcția de Sănătate Publică Sibiu, în calitate de partener al „StopTB România” se alătură campaniei de informare din acest an și va participa, alături de alte instituții reprezentative din țară la acțiunea de iluminare în roșu a clădirii DSP, joi 24 martie, între orele 19.00 – 24.00  (roșu fiind culoarea luptei împotriva Tuberculozei).

cladirea DSP au iluminat-o deja de azi noapte de test

„Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu se alătură, împreună cu Direcția de Sănătate Publică, campaniei inițiată de organizațiile membre ale Parteneriatului STOP TB România, pacienților care ni se adresează pentru orice tip de servicii medicale fiindu-le în permanență distribuite pliante cu informații pe tema tuberculozei. În plus, în seara zilei de 24 martie,   Dispensarul TBC va fi iluminat în roșu, timp de o oră, roșu fiind culoarea simbol a solidarității și implicării în lupta împotriva tuberculozei”, a declarat Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.  

Potrivit Raportului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) “Supravegherea și monitorizarea tuberculozei în Europa 2021”, România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Europeană ca număr de cazuri noi şi recidive raportate anual.

 În anul 2021 în țara noastră au fost înregistrate 7618 cazuri,  în creștere față de anul 2020 cu aproape 400 de cazuri.  Și în Sibiu se menține această tendință de creștere, în anul 2021 fiind înregistrate 73 de cazuri de tuberculoză.

Este timpul să renunțăm la idea că tuberculoza este departe de noi sau nu ne privește. Din păcate, TB este o boală care nu ține cont vârstă, nivel de educație sau de venitul cuiva. Mulți dintre noi credem că tuberculoza nu mai există și că nu avem motive să ne temem de ea. În realitate, tuberculoza este o boală care ne amenință pe toți. Din cauza pandemiei, care a determinat o adresabilitate mai scăzută a populației și o îngreunare a accesului populației la serviciile medicale, din cauza restricțiilor de deplasare, cu siguranță au rămas cazuri de tuberculoză nediagnosticate. Prin urmare, apelul nostru către populație este ca atunci când constată că au simptome respiratorii – o tuse cu o durată mai mare de 3 săptămâni, pierdere în greutate, transpirații nocturne, cumulate cu lipsa poftei de mâncare și o stare de slăbiciune sau oboseală să ia în calcul și faptul că ar putea să aibă tuberculoză, declară Dr. Lavinia Danciu, director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, coordonatorul Programului de Prevenire, Spraveghere și Control al Tuberculozei pentru județul Sibiu.

Persoanele bolnave de COVID-19 și TB prezintă simptome similare, cum ar fi tuse, febră și dificultăți in respiraţie. Ambele boli atacă în primul rând plămânii și, deși ambii agenți biologici se transmit în principal prin contact strâns, perioada de incubație de la expunere până la boala în TB este mai lungă, adesea cu debut lent. De altfel, tratamentul tuberculozei este de lungă durată, fiind necesar să fie urmat timp de cel puțin 6 luni. Tuberculoza se manifestă în primul rând prin următoarele simptome: tuse supărătoare, cu durata mai mare de 3 săptămâni, fără o altă cauză evidentă; lipsa poftei de mâncare; stare de oboseală permanentă; slăbire accentuate fără motiv; transpirații, mai ales noaptea; uneori, poate apărea expectorația cu sânge.

***

Ultimul raport ECDC Supravegherea și monitorizarea tuberculozei în Europa 2021publicat în 2021, cu date din 2019 arată că:

 · Din 49.752 de cazuri de tuberculoză raportate în Regiunea Economică Europeană (Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), aproape un sfert (23.4%) sunt din România. Împreună cu alte trei ţări, Franţa, Polonia şi Marea Britanie, cumulăm peste jumătate din cazurile de tuberculoză raportate în regiune.

· România e pe locul 4 ca număr absolut de cazuri în Regiunea OMS Europa (https://www.euro.who.int/en/countries): Federaţia Rusă (73 000), Ucraina (34 000), Uzbekistan (22 000), România (13 000), Turcia (13 000) şi Kazakhstan (13 000).

 · Ca număr de cazuri noi şi recidive la 100.000 de locuitori, suntem pe locul 6 în Regiunea OMS Europa, înconjuraţi doar de ţări din spaţiul ex-sovietic: Kyrgyzstan (95.7), Moldova (69.5), Kazakhstan (67.4), Tajikistan (61.7), Ucraina (57.7), România (57.1), Georgia (54.3) şi Federaţia Rusă (50.3).

· Am raportat cel mai mare număr de cazuri în regiune la copii, respectiv 14.1 cazuri între 0 şi 4 ani la 100.000 de locuitori şi 12.2 cazuri între 5 şi 14 ani la 100.000 de locuitori. Împreună cu Lituania, cumulăm 75.0% din totalul de cazuri de XDR-TB (tuberculoza rezistentă la aproape toate medicamentele);

DSP Sibiu – Biroul de Presă și Relații Publice

COMUNICAT DE PRESĂ

24 Martie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Data de 24 martie marchează în întreaga lume „Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei”, aniversare ce face parte din calendarul manifestărilor OMS, menite să atragă atenția asupra principalelor probleme de sănătate publică ale lumii de azi.

Conform Raportului Global pentru Tuberculoză (TB) al OMS, în perioada 2000 -2018 au fost salvate circa 54 de milioane de vieți, prin diagnosticul și tratamentul tuberculozei. În aceași perioadă, circa 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 1,6 milioane au decedat prin această boală.

În ultimii ani, România a fost, din păcate, pe primele 3 locuri în UE în ceea ce privește numărul de cazuri (noi și recidive) și în primele 6 țări din regiunea OMS  Europa. În 2018, au fost luate în evidență 14000 de cazuri noi și s-au înregistrat 927 de decese, majoritatea la bărbați.

În județul Sibiu, în 2021 au fost înregistrate 73 de cazuri: 55 cu TB Pulmonară (din care 6 cazuri copii 0-14 ani), 7 cazuri TB cu  alte localizări – osoasă, renală și 18 recidive. Au fost 6 decese, iar la 31 decembrie 2021 mai erau în evidență 67 de bolnavi (cazuri noi , recidive și retratamente).

Criza sanitară majoră generată de COVID-19, urmată fără pauză de criza geopolitică produsă de războiul din Ucraina, au afectat și vor afecta în continuare desfășurarea normală a programelor de supraveghere și control al bolilor transmisibile, cum este TB.

De aceea, acum mai mult ca oricând, este nevoie de efortul și participarea întregii comunități la acțiunile de informare, educare și prevenire a îmbolnăvirilor prin această redutabilă maladie.

Direcția de Sănătate Publică Sibiu, în calitate de partener al „StopTB România” se alătură campaniei de informare din acest an și va participa, alături de alte instituții reprezentative din țară la acțiunea de iluminare în roșu a clădirii DSP, joi 24 martie, între orele 19.00 – 24.00  (roșu fiind culoarea luptei împotriva Tuberculozei).

Acest demers a fost posibil cu sprijinul tehnic al Teatrului Național „Radu Stanca”, care ne-a pus la dispoziție sistemul de iluminare și căruia îi mulțumin pentru susținere și implicare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

VIDEO: Promenada Sibiu, raiul hoților

Urs semnalat în localitatea sibiană Avrig

Copaci doborâți de vânt la Sibiu