21.2 C
Sibiu
duminică, 23 iunie, 2024

FOTO: Vernisajul expoziției de pictură „Peaceful Sky Over Ukraine”

Știri din Județ

În seara zilei de joi, 24 martie 2022, în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „Peaceful Sky Over Ukraine”, eveniment care s-a bucurat de prezența unui public numeros și entuziast. Proiectul artistic este inițiat de Organizația pentru Tineret „Здоровая Украина”/ „Healthy Ukraine” din Kiev, reprezentată de Stanislav Lypovskyi, și organizat în colaborare cu Alexandra Mihalcea.

Expoziția „Peaceful Sky Over Ukraine” cuprinde o serie de lucrări de pictură realizate de copiii ucraineni incluși într-un program de terapie prin artă, pornit la începutul conflictului armat din Crimeea, în 2014, cu scopul de a-i sprijini pe cei afectați de acesta. Războiul văzut prin ochii copiilor este tema expoziției găzduită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile cu susținere financiară din partea Consiliului Județean Sibiu.

Publicitate

„Urmărind aceste lucrări de pictură, veți înțelege emoțiile puternice prin care au trecut nu doar copii, dar și toți cetățenii Ucrainei. Sunt copii care au văzut războiul cu ochii lor, copii din Mariupol, din Kiev, din Harkov, orașe bombardate în ultimele săptămâni. În lucrările expuse în cadrul expoziției, copiii și-au dezvăluit frica, dar totodată și speranța. Activitățile de desen și pictură îi ajută să depășească emoțiile negative puternice. Expoziția va putea fi vizionată la Biblioteca ASTRA Sibiu timp de două săptămâni, urmând a fi itinerată în orașe din Romania, inclusiv București, apoi va merge în Slovacia, Germania și alte state europene.”, a declarat Stanislav Lypovskyi.

„Ucraina este supra-tema planetei în aceste zile. Toate inimile noastre au graniță cu Ucraina în aceste săptămâni din urmă. Ce fac copiii aceștia în desenele lor este să adune toate inimile lumii într-o comunitate care speră din răsputeri că frumusețea mai e posibilă. Aceasta este, de fapt, șansa noastră – faptul că acești copii încă mai văd frumusețea. (…) Pe mine m-a emoționat mult ceea ce spunea dl. Lypovskyi, anume că, după doi ani de lucrat cu copiii, a observat că lumina începe să se întoarcă în picturile și desenele lor. Desenele îi ajută pe ei să vadă lumina și ne ajută și pe noi să vedem frumusețea în continuare, într-o lume care face tot posibilul să distrugă frumusețea. Copiii aceștia sunt inimi care încă speră că lumina mai e posibilă. (…) Faptul că lumina este posibilă pentru acești ochi, pentru aceste inimi, în lumea atât de întunecată și de îngrozitoare, ne arată că, de fapt, există o speranță pentru specia noastră. Noi nu suntem doar specia care produce războaie cumplite. Suntem și specia care produce copiii capabili să vadă lumina și în asta stă șansa speciei. Cred că cel mai mult m-a impresionat lucrarea în care un copil încearcă să escaladeze infernul, să se cațere dintr-un infern subteran către un soare de o lumină splendidă. E istoria acestor copilării distruse care speră că vor vedea lumina și, într-un fel, istoria speciei noastre care mereu a sperat că va ieși din întuneric către o lumină vindecătoare.”, a spus Radu Vancu, scriitor și profesor, în cadrul evenimentului.

„Ceea ce vine din tragedie este mai mult document decât artă sau frumusețe. Dar pentru că suntem acum într-o bibliotecă, deci într-o zonă intelectuală a educației – fapt pentru care felicit Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, că și-a deschis porțile pentru astfel de evenimente, acesta fiind rolul unei biblioteci – doresc să vă spun ca tot sistemul de educație și cultural-artistic din Europa și, în general, din toată lumea a răpsuns fenomenal la tragedia din Ucraina. Acestă expoziție este o mică picătură dintr-o mare de gesturi extraordinare de solidaritate care salvează frumusetea, cum spunea Radu, sau balansează cumva tragedia.”, a declarat artistul Dan Perjovschi, în deschiderea expoziției „Peaceful Sky Over Ukraine”.

În cadrul evenimentului, traducerea a fost asigurată de Tetiana Toma.

Adresăm felicitări tuturor celor care au realizat și organizat această expoziție de pictură!
Mulțumim invitaților și publicului prezent la eveniment!

***
Expoziția este deschisă publicului în perioada 24 martie – 7 aprilie 2022, în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 7, sediul nou, parter), de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 20:00.

***
Informații referitoare la colecțiile și activitățile Bibliotecii #ASTRA Sibiu se regăsesc accesând canalele de comunicare și promovare (website, facebook, instagram), Catalogul online, platforma de cărți electronice Cloud LibraryDepozitul Digital, serviciul BiblioSuport.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Turist salvat de Salvamont Sibiu

Drumeție în Munții Lotrului, pe Vârful Sterpu

Val de praf saharian peste județul Sibiu

Fată de 15 ani din Sibiu, dispărută

CSC Șelimbăr s-a despărțit de trei jucători

Bărbat dispărut din Miercurea Sibiului

Bărbat dispărut din Sibiu

Crosul Agnitei promite o seară de neuitat

Anunț important de la Ministerul Culturii