0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Nichita Stănescu omagiat la Muzeul Național Brukenthal

Știri din Județ

  • Expoziția: Nichita azi. Expoziție bibliofilă Mircia Dumitrescu
  • Locul de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei, nr. 6
  • Vernisaj: vineri, 1 aprilie 2022, ora 15:00
  • Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță
  • Parteneri: Academia Română, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
  • Eveniment susținut de: Șerban și Asociații, Societate civilă de avocați, Hotel Ramada Sibiu

Muzeul Național Brukenthal invită publicul la un moment artistic dedicat poetului Nichita Stănescu. Vernisajul expoziției va fi deschis de un recital extraordinar susținut de renumitul muzician Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu urmat de un recital de poezie susținut de actrița Mariana Mihu-Plier, de la Teatrul Național Radu Stanca.

Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției a declarat: ,,Academicianul, artistul și profesorul Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni și s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme și un Decalog, iar Mircia i-a dăruit din lucrările sale. Expoziția de la Sibiu pune în prim plan cartea-obiect intitulată Nichita azi. Astfel, în anul 1982, Mircia Dumitrescu a realizat o operă cu totul neobișnuită: o carte cu dimensiuni spectaculoase, 40 cm/2 m, care poate fi admirată doar dacă o parcurgi de la un capăt la celălalt. S-au făcut doar unsprezece exemplare din această minunată lucrare, niciunul dintre ele nu a fost vândut, toate au fost dăruite. Conform dorinței artistului, în urma expoziției organizată în vara anului 2021 la Muzeul Național Brukenthal, un exemplar din această carte va fi donat Muzeului sibian. Evenimentul dedicat lui Nichita Stănescu cu prilejul împlinirii a 89 de ani de la naștere de la Muzeul de Artă Contenporană va fi unul complex în care arta se va împleti cu poezia, iar muzica cu cartea.

Mircia Dumitrescu este un artist plin de forță și energie creatoare, dedicat gravurii. A îndrumat generații întregi de artiști cărora le-a câștigat admirația și recunoștința. E un artist profund care își găsește echivalentul în maeștrii trecutului. În anul 2021, cu prilejul aniversării a 80 de ani, a realizat 4 expoziții în țară dintre care una la Muzeul Nțaional Brukenthal. În anul 2021 Președintele României Klaus Werner Iohannis l-a decorat cu Steaua României”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș