spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Legea activităților casnice a fost votată în Parlament (CP)

Știri din Județ

Publicitate

Deputata PNL Raluca Turcan a transmis către mass-media sibiană următorul comunicat de presă:

Legea activităților casnice, inițiată de Raluca Turcan în mandatul de Ministru al Muncii și Protecției Sociale, a fost votată în Parlament.

Proiectul reprezintă un prim pas în reforma în domeniul ocupării, având un impact pozitiv și asupra domeniului pensiilor publice. 

Lucrătorii casnici vor fi plătiți în mod legal prin tichete de activități casnice și vor putea fi asigurați în sistemul de pensii și de sănătate

Raluca Turcan a afirmat că proiectul de lege vizează două mari probleme pe care le întâmpină persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru și în activități necalificate (menaj, croitorie, prepararea hranei, bone ocazionale și altele). Astfel, legea introduce posibilitatea ca acestea să fie plătite în mod legal prin intermediul unor tichete de activități casnice, alături de posibilitatea asigurării lor în sistemul de pensii și de sănătate. „Pentru aceasta nu vor avea nevoie de contracte de muncă și nu vor fi puși pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat și vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună”, a precizat deputatul PNL Sibiu.

Pot fi prestatori casnici inclusiv șomerii indemnizați și neindemnizați și beneficiarii de venit minim garantat

Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. De asemenea, angajații pot beneficia de acestea sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

„Tichetele de activități casnice sunt emise pe suport de hârtie sau electronic de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM). Va exista și o platformă, sub formă de aplicație pe telefon, de unde beneficiarii le vor putea cumpăra, iar prestatorii le vor putea preschimba în bani fie pe aceeași platformă, fie cu ajutorul poștașului, fie prin agențiile pentru ocupare a forței de muncă”, a declarat Raluca Turcan.

Beneficiarul casnic poate cumpăra tichete ori de câte ori este necesar, dar este obligat să le valorifice în termen de 12 luni de la data achiziționării. Cei care utilizează într-un an calendaristic cel puțin 600 astfel de tichete pot beneficia gratuit de încă 75 în anul următor, la cerere, prin intermediul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă, din bugetul asigurărilor pentru șomaj și în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Pot fi prestatori casnici inclusiv șomerii indemnizați şineindemnizaţi şi beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizație de șomaj sau la venitul minim garantat. Totodată, ei vor beneficia în continuare de serviciile şi măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de ANOFM.

Se preconizează că până la finalul trimestrului I din 2026, în evidențele ANOFM vor fi înregistrați peste 100 mii de prestatori

„Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă și estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, declara anul trecut deputatul PNL Raluca Turcan.

Practic, mecanismul va avea mai multe efecte pozitive imediate și pe termen lung, printre care creșterea gradului de ocupare în rândul persoanelor cu nivel de calificare redus, reducerea fenomenului muncii nedeclarate în domeniul activităților casnice, scăderea numărului de șomeri, dar și îmbunătățirea ratei de participare a forței de muncă feminine pe piața muncii și creșterea nivelului de protecție socială.

De asemenea, deputatul sibian a clarificat cu mai multe ocazii faptul că, prin această lege, prestatorii de activități casnice nu vor fi nevoiți să plătească impozit și contribuții în plus: „Prestatorul nu plătește nimic din banii pe care îi câștigă. Contribuțiile sunt plătite de către beneficiarul de activități și sunt operaționalizate de către Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă. Totuși, efortul financiar nu este mare – dacă cineva primește 1500 lei la negru, prin aceste tichete beneficiarul plătește 200 lei în plus, avantajul incomparabil fiind că cel care prestează munca devine asigurat medical și are contribuție la pensie.”

Legea activităților casnice – un jalon PNRR îndeplinit

Proiectul de lege privind reglementarea activităților casnice face parte din Componenta 13 – Reforme Sociale a Planului Național de Redresare și Reziliență, anume reforma „Introducerea tichetelor de muncă și formalizarea muncii în domeniului lucrătorilor casnici”, respectiv „Operaționalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici”. Investiția are un buget alocat de 4.538.00 euro fără TVA.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor