10.7 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Grijă mare la link-urile pe care dați click. Puteți rămâne fără datele personale

Știri din Județ

Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității lansează un apel prin care cetățenii sibieni sunt îndemnați să nu acceseze link-urile primite prin SMS, de la persoane necunoscute.

Până în prezent, la nivel național, a fost identificat un număr crescut de persoane care au fost ținta unui atac la nivelul securității datelor personale, inițiat prin intermediul unui mesaj primit pe telefonul mobil, având ca și conținut un link dăunător.

Cetățenii trebuie să cunoască faptul că accesarea unui astfel de link generează un risc major cu privire la securitatea datelor personale, ca urmare a instalării pe telefonul mobil a unei aplicații care colectează date importante ale utilizatorului, cum ar fi parole de acces la diferite conturi, date ale cardurilor bancare, precum și ale conturilor asociate acestora etc.

În cazul în care ați accesat un astfel de link, prin care v-ați dat acceptul pentru instalarea și acordarea de permisiuni multiple unei astfel de aplicații, vă recomandăm să folosiți o soluție de securitate pentru eliminarea acesteia sau să reveniți la setările din fabrică ale dispozitivului. Nu uitați înainte să faceți un back-up pe o sursă externă, a datelor esențiale pentru dumneavoastră (contacte, imagini, videoclipuri etc.) pentru a nu le pierde.

Pentru a vă proteja de acest nou tip de amenințare, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vin în sprijinul cetățenilor cu sfaturi și recomandări preventive:

– evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute;

– verificați gestionarea periodică a permisiunilor acordate aplicațiilor mobile;

– utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora prin update;

– activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute;

– actualizați sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat;

– dacă realizați că sunteți victima acestui tip de atac, evitați cu orice preț autentificarea ca utilizator pe diferite conturi, fără a realiza în prealabil o resetare din fabrică a dispozitivului dumneavoastră sau recuperarea datelor dintr-un backup creat după instalarea aplicației malițioase!

În cazul în care v-ați autentificat pe anumite conturi, după ce ați acordat permisiuni unei astfel de aplicații, recomandăm să vă schimbați parolele corespondente și să activați autentificarea multifactorială, acolo unde este posibil.

Sesizați orice tentativă de fraudă!

Antrenează-te pentru a identifica tenativele de fraudă online: https://sigurantaonline.ro.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri