5.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă ţine partea ONG-urilor în problema refugiaţilor

Știri din Județ

Europarlamentarul sibian Nicu Ştefănuţă (USR), membru al grupului RENEW Europe, a criticat astăzi Guvernul României pentru că nu sprijină cu bani europeni ONG-urile care lucrează de trei luni cu refugiaţi ucraineni. Ştefănuţă s-a deplasat la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, a mers şi în Ucraina, a discutat cu multe ONG-uri din Sibiu şi din ţară. Concluzia sa: „Acest entuziasm al ONG-uri se poate finaliza”.

„Am făcut un demers in 13 aprilie pe lângă Ministerul de finanțe pentru a sprijini ONG-urile. La 3 luni de la invazia Rusiei, ONG-urile nu au primit nimic de la guvern. Există bani de la Uniunea Europeană pentru acest ajutor. Există 11 miliarde de euro pentru țările de graniță cu cotă 100% finanțare de la UE” a declarat astăzi Ştefănuţă la Sibiu, într-o conferinţă de presă.

După demersul său, înainte de Paştele Ortodox, Guvernul a modificat HG care prevede alocarea de bani pentru persoanele fizice găzduitoare de refugiaţi şi a introdus şi ONG-urile în această schemă. Totuşi, la începutul lunii mai, când era stabilită prima decontare, ONG-urile au fost refuzate pe motiv că există locuri libere pentru refugiaţi la stat şi nu pot deconta pentru cele la privat. „Văd că aplicarea este uneori complicata din partea Guvernului. Mi se pare neacceptabil că decontarea către ONG-uri nu se face de către Guvern. ONG urile au sprijinit de 3 luni refugiați fără niciun sprijin de la guvern.” a declarat Ştefănuţă pentru Sibiu Independent.

Europarlamentarul sibian a promis că va continua să facă demersuri la nivelul Guvernului României să folosească banii alocaţi de UE pentru refugiaţi şi pentru a susţine ONG-urile implicate.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș