spot_img
15.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Judeţul Sibiu în top la mamele minore

Știri din Județ

Publicitate

Cu 28 de mame care au născut sub vârsta de 15 ani, judeţul Sibiu este în top 5 naţional la acest capitol, conform Organizaţia Salvaţi Copii. După analiza datelor europene comparativ cu cele naţionale, a reieşi că 44% dintre mamele europene care în 2020 au născut copii deşi aveau ele sub 15 ani sunt din România. În contextul în care doar 5% din totalul naşterilor europene din acel an proveneau din România. Astfel ţara noastră ocupă locul I la acest trist capitol. Iar judeţul Sibiu este pe locul 5 în ţară.

În ceea ce priveşte distribuţia pe judeţe a naşterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, pe primele locuri se situează:
– Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani)
– Bihor (52) şi Dolj (52)
– Braşov (40)
– Argeş (29)
– Sibiu (28)

Multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii şi nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvată a sarcinii.

Datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie.

„Accesul la servicii medicale şi la educaţie pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei şi a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o ţară a disparităţilor sociale, iar populaţia vulnerabilă, în special copiii şi femeile gravide, se confruntă cu situaţii de marginalizare. De aceea Salvaţi Copiii România merge în comunităţi şi asigură asistenţă medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Rășinariul are capelă mortuară la standarde