spot_img
8.1 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

255 de ani de masonerie la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

În 15 mai se împlinesc 255 de ani de la apariţia la Sibiu a primei loji masonice, St. Andreas zu den drei Seeblattern. Momentul a fost marcat astăzi la Cercul Militar Sibiu prin lansare volumului cu istoria acestei loji, scrisă de istoricul şi cercetătorul sibian Gheorghe Bichiceanu.

Cartea a fost oferită gratuit celor prezenţi, alături de o alta scrisă de acelaşi autor cu titlul „Germania, o istorie de la antici la moderni”. Ambele tipărite în condiţii deosebite la Honterus la comanda editurii Global Media. Cărţile au fost distribuite gratuit, datorită suportării costurilor de tipar de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României. Proiectul fiind mijlocit de Forumul Democrat al Germanilor din România.

Dacă lucrarea despre istoria Germaniei este la a doua ediţie, adăugită, cea despre Loja St. Andreas reprezintă un interes deosebit, mai ales prin lansarea în prag de sărbătoare al acestei loji, încă funcţionale la Sibiu.

Masoneria sibiană a apărut, conform autorului, la 50 de ani de la prima Mare Lojă din Londra, în anul 1767, pe 15 mai. Loja St. Andreas a fost creată de tineri saşi care au studiat în ţările germane, dar a inclus în decursul timpului membrii din toate etniile. De asemenea, loja a cuprins de la negustori, la funcţionari, medici şi viitori prinţi şi domnitori ai Ţărilor Române.

Istoricul Gheorghe Bichicean a subliniat la lansarea cărţii că un capitol aparte este destinat relaţiei lojii cu Samuel von Brukenthal. Multă vreme s-a vehiculat, ca un mit masonic, că Brukenthal a fost membru al Lojii St. Andreas din Sibiu. Autorul susţine că nu a fost aşa, dar în calitate de Guvernator al Transilvaniei, Brukenthal a oferit protecţie lojii. El a fost mason, dar iniţiat la Viena şi apoi mutat la o lojă din Hale.

Printre elitele care au făcut parte din Loja sibiană St. Andreas autorul aminteşte pe Martin Hochmeister „cel Bătrân”, Ioan Piuariu Molnar, Alexandru Moruzi prinţ Mavrocordat, contele Gyorgy Banffy. Lucrarea include şi o listă a tuturor „fraţilor” cunoscuţi ca membri ai Lojii St. Andreas din Sibiu/Hermannstadt.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda