spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Sindicaliștii de la Filarmonica Sibiu ies la atac

Știri din Județ

Publicitate

Sindicatul Artiştilor Instrumentişti al Filarmonicii de Stat Sibiu (SAIFS) au transmis astăzi presei un comunicat de presă în care abordează diferite probleme în relația cu managentul instituției:

Cerem autorităţilor judeţene prin acest comunicat, să întreprindă demersurile necesare pentru creşterea gradului de implementare a măsurilor de integritate la nivelul instituţiei conform Transparenţei Instituţionale şi a Strategiei Naţionale Anticorupţiei.

Managerul actual şi întreaga conducere a instituţiei refuza, prin orice mijloace, să aducă la cunoştinţă Sindicatului informaţiile solicitate, în desconsiderarea prevederilor Codului Muncii, Legea nr. 53/ 2003, Legii nr. 367 /2022, precum şi în desconsiderarea liberului acces la informaţiile de interes public conform Legea 544/2001.

În reală opoziţie cu adoptarea de către Consiliul Judeţean a Planului de Integritate în anul 2017, înregistrat sub nr. 1330/31.01.2017 şi având la dispoziţie Planul de Integritate din 2022 din care reiese obiectivul nr.1: Creşterea gradului de implementare a măsurilor de integritate la nivelul instituţiei, managerul actual al Filarmonicii de Stat Sibiu, instituţie de cultura subordonată CJ Sibiu, nu a făcut niciun demers în a aduce la cunostinta angajaţilor declaraţia privind asumarea unei agende de integritate organizaţională. Cu alte cuvinte conducătorul nu ţine cont de transparenţă instituţională, transparenţa nefiind aplicată conform cu actele normative ale autorităţii judeţene şi nu este aplicată conform legislaţiei în vigoare.

În lipsa unei practici de transparenţă instituţională din partea managerului actual privind consultarea şi informarea reală a angajaţilor, luând în mod unilateral deciziile, Sindicatul a fost nevoit, începând din 2020, să apeleze la instanţele judecătoreşti ieşind în câştig de cauză. A urmat apoi ca managerul se dea pe nedrept Sindicatul în judecată, Sindicatul ieşind câştigător şi de această dată.

Deciziile unilaterale luate de managerul actual al Filarmonicii de Stat Sibiu, fără consultare şi informare, au adus pagube financiare la bugetul instituţiei publice.

Menţionam ca exemplu cazul angajatei care a fost dată afară abuziv şi reîncadrata apoi prin hotărâre judecătorească a Curţii de apel Alba unde Filarmonica a fost obligată să achite toate salariile angajatei plus despăgubiri şi cheltuieli de judecată, in cuantum de aproximativ 90.000 RON. Consecinţa unei alte decizii abuzive a managerului actual, privind salarizarea angajaţilor care de asemenea a avut câştig de cauza pentru Sindicat, a costat sute de mii de lei!!

Toate acestea afectează imaginea instituţiei publice şi creează o atmosfera toxica la locul de munca al angajaţilor.

În prezent cel mai recent caz similar este cel al unui angajat al filarmonicii care a câştigat concursul de angajare pe perioada nedeterminată, dar i s-a încheiat un contract pe perioada determinată şi dupa 36 de luni de activitate fără întrerupere în cadrul instituţiei, managerul instituţiei ignora cererea sa de a trece pe un contract pe perioada nedeterminată, aşa cum prevede Codul Muncii. Nerespectând drepturile tânărului muzician de a beneficia de un contract pe perioada nedeterminată conform legii, tânărul muzician este nevoit şi el să caute dreptatea la tribunal.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…