10.4 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Cui rămâne Sibiul după era Iohannis-Fodor?

Știri din Județ

Până la anul electoral 2024 nu mai este mult. Deja candidaţii la Primăria Sibiu se pregătesc prin diferite partide. Unii o declară pe faţă, alţii spun că nu s-au decis încă. Cert este că 2024 va fi un an electoral de cotitură pentru Sibiu. Pentru că după 24 de ani de conducere FDGR cu echipa Iohannis-Fodor, această formaţiune susţine că nu mai are candidat. Deocamdată.

Deşi am criticat unele măsuri din perioada cât primar era Iohannis, nu pot să nu recunosc meritele pe care acesta, dar şi Astrid Fodor le-au avut la dezvoltarea Sibiului. O simplă analiză comparativă între anul 2000 şi 2022 ne oferă imaginea unui Sibiu modern, european şi în continuă dezvoltare. Fie că este vorba de fabrici, deci locuri de muncă, sau de infrastructură rutieră (străzile de pământ au dispărut 99%) sau de turişti atraşi ori evenimente culturale şi sportive, Sibiul a devenit un simbol pentru România. Normal că este loc de mai bine. Dar dacă este să comparăm de unde am plecat, un mic oraş uitat de provincie, la ce am ajuns: un oraş etalon pentru Europa de Est, cred că meritele conducerii Primăriei sunt evidente.

Dar Primăria Sibiu nu este doar primarul şi viceprimarii sau consilierii locali. Sunt mulţi directori, şefi şi angajaţi. Unii mai buni, alţii mai proşti. S-a lucrat şi la acest capitol în ultimii ani, dar aici este mai greu de ajuns la mari realizări. Cunosc suficienţi funcţionari de bun simţ şi săritori, dar şi lichele, care vor doar salariul şi beneficii. Treptat lichelele au fost excluse. Puţini ştiu că Astrid Fodor, şi când era Iohannis primar, era de fapt mâna de fier din Primăria Sibiu. Acum ea este secondată de Corina Bokor. Ambele sunt considerate de mulţi angajaţi „dure”. Sincer, unele instituţii au nevoie de manageri fermi ca să dea randament personalul. Altfel cunoaştem letargia specifică multor angajaţi la stat din alte instituţii.

La ultimele alegeri electorale Astrid Fodor a câştigat iar Primăria, dar FDGR a scăzut mult în Consiliul Local. Şi sondajele arată o continuă cădere. Anunţul făcut public anul trecut de Astrid Fodor, că nu mai candidează la funcţia de primar, a creat o şi mai mare cădere pentru FDGR, formaţiune care, încă, nu reuşeşete să propulseze un om în administraţie de valoarea lui Iohannis sau Fodor. Se pare că sunt chiar tensiuni interne pe această temă. Singurul nume vehiculat de toţi ca potenţial candidat FDGR la Primăria Sibiu, cu şanse, este Gabriel Tischer. Dar el este momentan în silenzio stampa.

Candidatul cu cele mai mari şanse să preia conducerea Primăriei Sibiu este Adrian Bibu, promovat de PNL. Bibu a făcut un scor foarte bun în 2020, iar de atunci este în creştere, fiind atent promovat de preşedinta Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean, dar şi de deputata PNL, Raluca Turcan. În aceşti ani, Bibu face şi experienţă în administraţie publică la Consiliul Judeţean Sibiu. Singura piedică în calea nominalizării sale finale la Primăria Sibiu poate veni doar din PNL, unde lucrurile sunt tot mai tulburi. Organizaţia judeţeană este clar împărţită. La organizaţia municipală lucrurile stau mult mai bine pentru Bibu, dar se ştie că în politică niciodată nu ştii de unde „pică o cărămidă”.

Candidaţii USR, PSD, AUR şi din alte partide mai mici nu sunt încă anunţaţi. Nicu Ştefănuţă, europarlamentar USR a anunţat intenţia sa. Dar trebuie să treacă de votul intern al partidului. La cum se arată filiala USR Sibiu în urma ultimilor alegeri interne, nu cred că mai stă ceva în calea lui Ştefănuţă pentru a candida la Primăria Sibiu. În cazul său partidul nu îl ajută. Adică USR oricât de progresist se arată, este un partid în scădere în sondaje. Aşa că Ştefănuţă va trebui să compenseze această scădere la Sibiu şi poate să caute susţinători şi în alte partide. Vremea alianţelor nu a trecut. Iar Ştefănuţă poate deveni candidatul independent susţinut de USR, dar şi de alte formaţiuni.

PSD va avea cu siguranţă un candidat. Vom vedea dacă vor merge la câştig fotoliu primar sau doar la mărit lista de consilieri locali. Sibiul este prin definiţie un pol electoral de dreapta şi PSD-ul greu îşi face loc pe plan local aici. Anul 2024 le poate aduce din nou 5 scaune în Consiliul Local Sibiu, dacă nu chiar 6.

Îngrijorătoare pentru democraţie este ascensiunea AUR şi la Sibiu. Fără oameni în oraş, cel puţin activi şi notabili, partidul acesta creşte fără să facă nimic. Creşte doar pe baza acţiunii liderului său de la Bucureşti. Şi avem ne(şansa) să ne trezim în viitorul Consiliu Local Sibiu şi cu vreo 2 AUR-işti.

Se anunţă un an electoral 2024 agitat. Important este să câştige, la urmă, Sibiul!

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Deci va câștiga Primaria Sibiu PSD în frunte cu Bibu. Sorry pentru FDGR, eu împreună cu familia mea i-am votat mereu însă mi-au produs o mare dezamăgire, nu ii vom mai vota veci. Bokor e băgată până peste cap în afaceri (cu soțul nu direct ea), Fodor se știe deja nu vreau să spun nimic în plus, iar PSDNL sorry dar e imposibil de votat, e o anomalie a naturii să asociezi stânga și dreapta în aceeași alianță. Deci așteptăm independenții sau USR-ul, Nicu Ștefănuță pare o decizie ok.

  2. nu inteleg de ce o laudati pe astrid fodor! A renovat cu cateva milioane de euro stadionul din sibiu, dupa care l-a ras din temelii ca sa construiasca unul nou. Dvs ca ziarist iesiti din Sibiu in alte orase sa vedeti ca ne iau fata? Astea sunt parcuri din Sibiu? Trafic naspa, constructii deampixulea, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș