22.2 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

EDITORIAL: Ce ascunde scandalul mâncării de la Spitalul Judeţean Sibiu

Știri din Județ

Din nou suntem puşi în faţa unui scandal provocat, prin intermediul presei, legat de Spitalul Judeţean Sibiu. Dacă acum un an era referitor la pandemia COVID şi „omorârea” de pacienţi – lucru dovedit, mai apoi, ca fals, de instituţiile de cercetare penală, acum avem problema mâncării oferite pacienţilor. Dacă despre primul scandal, de acum un an, am tot scris şi am arătat de la început că este cu „dedicaţie” şi s-a dovedit, mai apoi, că am avut dreptate, având chiar şi implicaţii politice, acum avem parte de ceva asemănător.

La 1 mai, anul acesta, o nouă firmă de catering a câştigat contractul cu Spitalul Judeţean Sibiu pentru livrarea hranei la pacienţi, pe categorii de meniuri. Credeţi că a convenit celor dinainte? Sau celor care nu au câştigat? Dar nu ei sunt cei nemulţumiţi. Acuzaţiile vin din spectrul politic.

Problema de bază la hrana dată pacienţilor este legată de preţul oferit. Când normativele te obligă să aloci 12 lei pe trei mese pe zi, pentru un pacient, spune tot. Sau 18 lei pe zi pentru 3 mese şi 2 suplimente. Astea sunt regulile Guvernului. Ştim că ele nu se aplică la mesele parlamentarilor de la bufetul lor. Dar se aplică la spitale, centre de plasament şi alte instituţii asemenea. Mai ales când la spital trebuie gătite mâncăruri cu anumiţi nutrienţi sau evitate anumite condimente şi alimente. Ce poţi găti cu 12 lei la trei mese pe zi? Adică mic dejun, dejun cu două feluri şi cină? Ştiu că gătitul la cazan este mai ieftin, dar nici chiar aşa de ieftin. Asta în condiţiile pieţei actuele, când o banală pâine costă din ce în ce mai mult. Nu mai vorbim de carne, legume şi alte produse alimentare. Aşa că orice firmă de catering va face mâncare să se încadreze în acest preţ. Să nu uităm că în preţ intră şi salariile angajaţii, costurile de regie etc. Şi poate şi profit. Pentru că altfel Spitalul Judeţean Sibiu lua o biserică să le gătească.

Dar vine şi întrebarea firească cum alt spital din oraş poate avea meniuri mult mai laborioase şi mai pline de substanţă? Este vorba de Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC). Dincolo de faptul că alocaţia de meniu per zi per pacient este un pic mai mare aici, tot insuficientă este. Dar la acest spital se găteşte în interior şi se atrag multe sponsorizări. Ori, la Spitalul Judeţean Sibiu, bucătăria s-a externalizat şi adio sponsorizări pe partea alimentară. De ce s-a externalizat cantina spitalului acum ceva ani? Asta este o întrebare…

Revenind la scandalul de presă, susţinut şi de unii politicieni, hrana pacienţilor este exact cât permite bugetul şi normativele naţionale. Poate aici ar trebui umblat. Da, de voi politicienii! Aş vrea să văd ziua când sunt serviţi la bufetul Parlamentului cu 3 mese în valoare reală de 12 lei pe zi. Nu ca acum, când friptura şi gogoşile sunt ieftine doar la ei. Bănuiesc că acolo se lucrează în pierdere, ca să nu afecteze buzunarul parlamentarului.

Şi acest scandal, atent întreţinut, media şi politic, are de fapt o ţintă în afara Spitalului Judeţean, mai exact la Consiliul Judeţean Sibiu. Dacă anul trecut ţinta era preşedinta Daniela Cîmpean, acum avem o ţintă dublă: ea şi Adrian Bibu. Acelaşi Bibu care a anunţat că vrea să re-candideze la Primăria Sibiu. Probabil că şi acest scandal forţat se va stinge, ca şi celălalt, dar efectele negative vor fi pe termen lung. Şi nu va fi ultimul. Cu cât se apropie campania electorală, cu atât vor apărea mai multe scandaluri de presă, generate politic. Nu spun că unele nu sunt reale. Dar şi în acest caz, ca şi în cel cu spitalul de anul trecut, avem parte de o mare manipulare. Atât.

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. De ceva vreme ziarul dumneavoastra a inceput sa apere cu tarie CJ Sibiu, toata clica de acolo si pe care dumneavoastra o stiti f bine. Stiti si afacerile imobiliare ale dlui Bibu facute prin intermediar in zona noului sputal.
    E din cauza faptului ca primiti sponsorizari de la CJ Sibiu ca sa le spalati imaginea de corupti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri