spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Lansarea albumului ,,Mărginimea Sibiului, zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci” la Iaşi

Știri din Județ

Publicitate

Sâmbătă, 18 iunie 2022, la ora 12.00, în Palatul Braunstein din Iași, Primăria Municipiului Iași și Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iași invită publicul la lansarea albumului ,,Mărginimea Sibiului, zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, avându-i ca autori pe Delia Voina și Alexandru Constantin Chituță, Editura Muzeului Național Brukenthal, Sibiu, Iași, 2022.

Noul album dedicat Mărginimii Sibiului, apare în contextul expoziției cu același titlu deschisă în primăvara anului 2022 la Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iași, prin colaborarea dintre dr. Alexandru Constantin Chituță – instituția culturală ieșeană și doamna manager dr. Aurica Ichim.

Proiectul unic de promovare a Mărginimii Sibiului cu ajutorul imaginilor din colecția de fotografie veche a Muzeului Național Brukenthal aduce în fața cititorilor chipurile harnicilor țărani mărgineni, obiceiurile, locurile, bisericile, și frumoasele interioare ale caselor cuprinse cu ajutorul aparatului foto de meșterii atelierului Fischer din Sibiu. Albumul și expoziția realizată în capitala Moldovei la Iași este o adevărată carte de vizită a Mărginimii Sibiului. Mărginimea Sibiului este o zonă etnografică unică în România situată la vest de Sibiu, limitată la sud de valea Sadului şi la nord de valea râului Sălişte, ce cuprinde 18 localităţi: Boiţa, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Galeş, Tilişca, Rod, Poiana Sibiului şi Jina.

Cu acest prilej, doamna Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu a declarat: „Înainte să existe ambasadori, zona Sibiului a avut un întreg corp diplomatic neoficial, care prin transhumanță și-a răspândit tradițiile și modul de viață în întreg spațiul românesc: mărginenii. Este un exemplu tipic despre rolul deloc marginal pentru o regiune al zonelor din afara orașului.

Iar Mărginimea Sibiului a avut avantaje multiple provenite din poziţia geografică și politică, situată la graniţa de sud a Transilvaniei cu Ţara Românească, într-o zonă montană suficient de izolată pentru a genera specific local, dar și suficient de aproape de Sibiu, puternic centru meşteşugăresc şi comercial, pentru a prospera. Localităţile din Mărginime şi-au dezvoltat o economie variată, bazată pe agricultură, creşterea animalelor şi meşteşuguri tradiţionale, cu accent pe oierit.

Salut inițiativa acestei monografii, realizată cu multă pasiune și professionalism de sibienii Delia Voina și Alexandru Constantin Chituță care prin fotografie ne lasă să pătrundem cu ochii minții și ai inimii în spațiul extrem de bogat istoric și cultural al Mărginimii. Să călătorești în trecut înseamnă să înțelegi mai bine prezentul. Iar dacă azi Sibiul este o regiune admirată în România și în Europa, acest lucru se datorează și lor, mărginenilor pe care îi încurajez de fiecare dată să aibă grijă să nu piardă acel autentic și frumos care îi scoate în evidență‟.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sibiu şi Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri