12.3 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Protecţia Copilului Sibiu anunţă primele căsuţe de tip familial ale statului

Știri din Județ

Claudiu Stupar, directorul interimar la DGASPC Sibiu a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă începerea unui proiect de construcţie a două căsuţe de tip familial pe strada Drumul Ocnei din Sibiu. Acestea vor găzdui 24 de copii cu dizabilităţi care la ora actuală sunt în Centrul de plasament Prichindelul din oraş.

„Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități Prichindelul are o capacitate de 40 copii și deși condițiile de locuit în centru sunt bune, suntem conștienți de necesitatea asigurării unui mediu cât mai apropiat de cel familial tuturor copiilor îngrijiți în servicii de tip rezidențial. Efectele negative ale formelor de îngrijire în instituții asupra dezvoltării copiilor, precum și ineficiența acestora comparativ cu îngrijirea în servicii de tip familial au fost demonstrate de numeroase studii, atât la nivel național, cât și internațional” a declarat Stupar. El a precizat că la ora actuală centrul mai găzduieşte doar 24 de copii. Reducerea numărului de copii din centre s-a făcut printr-un program amplu de dezinstituţionalizare a copiilor.

Aşa vor arăta căsuţele de tip familial tip duplex din strada Drumul Ocnei, Sibiu.

Cele două căsuţe de tip familial vor fi construite în sistem duplex, cu 12 locuri într-o casă. Ele vor avea lift şi toate dotările pentru persoane cu dizabilităţi. Banii pentru acest proiect au fost aprobaţi prin fondurile europene disponibile prin programul POR 2014 – 2020. „Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu în parteneriat cu UAT Județul Sibiu a depus spre finanțare, în anul 2020 două proiecte, în vederea închiderii CPCD ,,Prichindelul”, pentru asigurarea unei vieți mai bune, a unei copilării fericite și mai multor șanse de dezvoltare deplină și armonioasă pentru copiii din acest centru rezidențial” a declarat directorul general DGASPC Sibiu Claudiu Stupar.

Valoarea totală a construcţiei se ridică la 4.3 milioane lei, din care 98% provin din fonduri europene şi bugetul naţional. Căsuţele vor fi finalizate la finele anului 2023. Terenul din Drumul Ocnei, unde se vor ridica aparţine UAT Judeţul Sibiu.

Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu a declarat: „Urmărim ca în final să ajungem la dezinstituţionalizarea tuturor copiilor din centrele de plasament. Avem 8 proiecte depuse pentru 8 căsuțe de tip familial și 3 centre de zi.” Ea a recunoscut că judeţul Sibiu a demarat târziu acest proces, dar că speră să recupereze timpul pierdut prin toate proiectele depuse de Consiliul Judeţean Sibiu alături de DGASPC Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri