0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Ne vom întoarce

Știri din Județ

Am relatat săptămâna aceasta în ziarul nostru despre un incident extrem de grav petrecut la festivitatea oficială de închidere a anului universitar la Sibiu. În prezenţa oficialităţilor, un grup muzical de studenţi ai Academiei Forţelor Terestre, înbrăcaţi în uniforme militare, au cântat un imn legionar: Ne vom întoarce. Instituţiile implicate în organizare nu au avut încă nicio reacţie oficială.

De ce este un eveniment grav din punctul meu de vedere? Pentru că legislaţia europeană, dar şi cea din România interzice reprezentările publice de orice fel antisemite. Iar legislaţia românească prevede explicit că reprezentările legionare intră la această categorie. Ori interpretarea unuia dintre cele mai importante imnuri legionare, pe versuri de Radu Gyr este un derapaj grav.

Am primit reacţii mixte după articolul nostru. Pe de o parte, unii au spus că poezia este poezie, indiferent de culoarea politică. Alţii însă erau consternaţi că oameni în uniforme militare pe scena din Piaţa Mare au cântat aşa ceva fără nicio reacţie a autorităţilor.

Până la urmă se pune problema şi în acest caz, cât este literatură (artă) şi cât politică în astfel de cântece? Cu siguranţă, conform unei tradiţii la Sibiu prin instituţii, subiectul va fi băgat sub preş. Deşi chiar pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale a distribuit clipul video cu melodia, apoi l-a şters. Cum l-au şters şi instituţiile organizatoare Academia Forţelor Terestre şi Universitatea Lucian Blaga. Doar că internetul are şi alte resurse şi clipul a rămas în alte locuri. Deci s-a întâmplat, oricât şi-ar dori unii din instituţii să ne spună acum că ni s-a părut nouă.

De ce s-a întâmplat? Oare formaţia militarilor nu a prezentat spre aprobare o listă de melodii? Sau armata nu mai este ce a fost la Sibiu? Dacă au prezentat spre aprobare, cei care au aprobat, ori habar n-au de lege şi de istoria literară, ori nu le-a păsat. Iar cei prezenţi, unii chiar au fredonat melodia. Pot pune pariu că mulţi din cei de pe scaune nu au auzit de Radu Gyr, alţii, dacă au auzit de el de undeva, nu au făcut legătura cu Mişcarea Legionară.

De ce este grav? Pentru că pare un incident minor şi există tendinţa să fie minimalizat. Dar orice astfel de incident în cadru oficial, într-un proiect finanţat din bani public şi co-organizat de o instituţie militară dă un semnal. În primul rând, dă un semnal tuturor neo-legionarilor din România. Şi numărul lor este în creştere, conform unor analize SRI. Dă un semnal de susţinere şi acceptare mişcărilor extremiste din România, şi ele aflate în plin avânt în perioadă de recesiune. Dă un semnal Europei de prost management al unor astfel de situaţii.

Dar nu este prima dată când aceste versuri sunt cântate public în România. La ceremonia de la Sibiu au participat şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Legătura dintre biserica ortodoxă şi Mişcarea Legionară în perioada interbelică este cunoscută. Acum patru ani, exact după ce s-a promulgat noua lege privind reprezentările publice ale elementelor legionare, televiziunea Trinitas TV transmitea un concert în care aceleaşi versuri au fost interpretate de formaţia Armatei Române şi de un grup ortodox. Fără repercursiuni.

În ritmul acesta, astăzi o melodie, apoi un marş, apoi o vitrină spartă… ce uşor uităm istoria!

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Domnule jurnalist Calin Blaga, vad ca mai degraba e foarte usor sa ne doara in dos de istoria romanilor, de a ne interesa ce a fost cu adevarat Miscarea Legionara, de a sti cu adevarat cine a fost Rady Gyr, si cine sunt cei care nu vor sa mai vorbim despre martirii din puscariile comuniste! Sa va fie rusine ca dati dovada ca habar nu aveti de istoria romanilor din secolul XX!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș