spot_img
9.6 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Informații UTILE pentru cetățenii ucraineni

Știri din Județ

Publicitate

Informații utilitare pentru Cetățenii Ucraineni:

Dacă rămânem în România pentru o vreme fără sa obtinem statutul de refugiat /protectie Temporara, putem beneficia de asistenta medicala? 

Da, se beneficiaza de asistenta medicala 

1. Dacă părăsim România pentru o vreme, putem sa ne întoarcem în România, indifferent de statutul ales?: 

Refugiat / Azilant : NU, nu poate parasi România,documentele de călătorie se rețin la momentul solicitării statutului de azilant. Documentul eliberat care atesta statutul de azilant nu conferă titularului dreptul de a călători în afara granițelor României. 

Solicitant de Protectie Temporara : DA, posesorul unui pasaport Biometric, poate călători în spațiul European; documentul care atesta statutul de Protectie Temporară nu dă dreptul titularului să călătorească în baza lui în afara granițelor României; acesta,de regulă, se eliberează cetățenilor ucraineni care doresc sa rămână pe teritoriul României mai mult de 90 de zile

2. Daca am aplicat pentru Protectie Temporara, putem sa ne întoarcem în Ucraina dacă situația se imbunatateste?

DA

3. De ce acte este nevoie pentru copii nostrii sa poatăcontinua Educația din Gradinite/Școli/Universități dinRomânia?

Gradinite/Scoli 

Cererile trebuie depuse de către părinte sau tutore legal al copilului.

Website Oficial Inspectoratul Școlar Județean Sibiu

http://www.isjsb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=192&Itemid=1494

Cerere de înscriere în Limba Romana

https://docs.google.com/document/d/163dxURRHCrNQjHXsgTdafIVn1hn7B7Pp/edit

Cerere de înscriere în Limba Engleza

https://docs.google.com/document/d/1Javf5HthZ5vQjYvHYa6ZCbjbu4SpbZ4QS_xfCLPCPvc/edit

Cerere de înscriere în Limba Ucraineană

https://docs.google.com/document/d/1S75LB8MPsxmw3UDxdkqsTvkVyFvyvWxPRBe6hpZLIds/edit

Ordin de Ministru

https://drive.google.com/file/d/1g9N8sNC0Us-x9AQkdLnvqFZhiFjM5uYf/view

 

 

Universitate

Pentru înmatriculare în universitate, OM 3.325/2022: Tinerii care nu au acte de studii pe care să le poată prezenta la înscriere, vor fi evaluați de universități și se vor stabili competențele și abilitățile, astfel încât să poată fi înscris într-un an de studiu echivalent cu cel în care erau în Ucraina, acordându-se și credite de studiu. Studenții, cetățeni ai Ucrainei, pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat sau din alte surse, prin Ministerul Educației și respectiv instituțiile de învățământ superior, conform articolului 224 al Legii 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare.

Cele de mai sus se aplica studentilor refugiați cu cetatenie ucraineană. Studenții din Ucraina cu alta cetatenie se pot inmatricula la noi doar cu taxa în valută.

Pentru lamuriri concrete, în funcție de situația fiecărui student refugiat, se poate contacta d—4 na jurist DANA PETROVICI, pe email dana.petrovici@ulbsibiu.ro . Mesajele pot fi si in engleza sau franceza.

4. Ce acte sunt necesare pentru angajare în România ca cetățean Ucrainean în orașul sau județul Sibiu

Contractul de muncă încheiat cu angajatorul . Condițiile/facilitățile de angajare sunt reglementate de OUG nr 20/2022.

Cetățenii ucraineni nu su nevoie de obținerea prealabila a avizului de angajare în muncă. 

Protectie Temporara (PT): Include cod numeric personal

​​​Se acorda pentru 12 luni și se reînnoiește la fiecare 6 luni după primele 12 luni

Permis Sedere (P.S): Include cod numeric personal 

​​​Se acorda pentru 12 luni și se reînnoiește la fiecare 12 luni

​​​Permis Sedere (P.S): taxa consulara 130 €/Euro

​​​Permis Sedere (P.S): taxa permis de sedere 259 Ron/Lei

Azilant:  Include cod numeric personal 

5. Cetățenii care au trecut granițe fără un pașaportinternațional și au cerut Azil Politic si au fost programati pentru interviu, pentru a se stabili extinderea documentului de Azil Politic primit. Cum se poate rezolva și/sau care ar fi repercusiunile dacăpersoana nu s-a prezentat la interviu din cauza ca au fost cazate în alt județ fata de cel în care a solicitat cererea ?

 

In acest caz  trebuie La centrul care a emis documentul și NU la alte formațiuni teritoriale ale IGI din țară unde solicitantul are reședința stabilită 

6. Care este procedura pentru persoanele care cazeaza persoane Refugiate din Ucraina și cum poate intra înposesia ajutorului oferit de către stat. O.U.G. nr. 28/23.03.2022, care modifică art. 1 alin. (10) din O.U.G. nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că: 

„Persoanele fizice care găzduiesc refugiați din Ucraina beneficiază de decontarea din bugetul ISU a cheltuielilor cu hrana și cazarea în valoare de 20 lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și 50 lei/zi/persoană găzduită pentru cazare”.

16.03.2022

Persoanele fizice din municipiul Sibiu care găzduiesc cetățeni proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, se pot adresa Primăriei Sibiu pentru decontarea cheltuielilor cu hrana acestor persoane. Conform OUG nr.15/2022, art.1 alin(10,) suma decontată pentru aceste cheltuieli este de 20 de lei/zi/persoană găzduită.

Procedura:

Primul pas este informarea Direcției de Asistență Socială la numărul de Tel Verde 0800811822, imediat ce persoanele sunt primite în gazdă. Asistenții sociali se vor deplasa în teren pentru verificarea situației.

Apoi, în primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni, persoanele care găzduiesc refugiați vor depune o cerere tip însoțită de actele doveditoare, la Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Sibiu, direct la sediul de pe bulevardul Victoriei nr.1-3, cam.S2, sau online, pe adresa de email: protsoc@sibiu.ro . Câteva precizări:

● în cerere se va preciza numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana

● decontarea cheltuielilor se face pentru luna precedentă, dacă cererea este depusă în termenul amintit. Cererile depuse după acest termen se soluționează în luna următoare.

Documentele necesare:

● o cerere tip, care poate fi descărcată de AICI 

● o declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea informațiilor cuprinse în cerere, modelul fiind disponibil AICI 

● copia actului de identitate al solicitantului

● documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele refugiate

● copii după documentele de identitate ale persoanelor găzduite (după caz)

● un extras de cont al solicitantului pentru a atesta contul în care vor fi virate sumele

Actele pot fi consultate și pe site-ul sibiu.ro, secțiunea Acte necesare, https://sibiu.ro/primaria/acte_necesare.

7. Pentru Angajare este necesar sa se prezinte ambele parti, Angajatorul și Angajatul la INSPECTORATUL GENERAL PENTRU IMIGRARI Sibiu ?

Nu, nu este necesar sa se prezinte Angajatorul la Biroul pentru Imigrari aI județului Sibiu, 

Angajatul cand solicita Permis de Protectie Temporara sau Permis de Sedere, Azil Politic primeste un cod numeric personal, asemenea/cu aceleași utilități  cu CNP atribuit cetățenilor romani ( acesta este folosit pentru evidenta contabila a societăților comerciale unde poate desfășoară activitate sau în situația luării în evidenta la medic de familie).

​9  Este permis Ucrainienilor sa conducă pe teritoriul României mașini înscrise pe teritoriul României și ce acte sunt necesare?

Astept raspuns!!!!!

Biroul pentru Imigrări al Județului Sibiu

Adresa: Strada Brazilor 41, Sibiu

Program: L – V  08:30 – 16:30, cu mențiunea ca recomandam cetățenilor ucraineni sa se prezinte în intervalul orar 13.30-16.00 pentru a se evita aglomerația la ghiseu 

Telefon: 0269 208 495

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu/Secretariat      

Lucian Blaga nr 26 Sibiu 550169 România

0269210817 , 0369101202

officeisj@yahoo.com , http://www.isjsb.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului