0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ard pădurile Sibiului

Știri din Județ

Romsilva avertizează că incendiile de pădure s-au înmulțit în primele șase luni ale acestui an. Iar căldurile mari anunțate în următoarele zile aduc cu ele riscul la noi incendii. Județul Sibiu se clasează pe locul 2 pe țară la numărul de incendii de pădure cu 73. „Având în vedere că marea majoritate a acestor incendii din fondul forestier au fost provocate de extinderea celor din proprietăţile agricole învecinate, facem un nou apel la cetăţeni să fie responsabili, să nu incendieze resturile vegetale şi să nu lase focul nesupravegheat în apropierea pădurilor. De asemenea, rugăm turiştii care aleg să petreacă timpul liber în natură să nu aprindă focul decât în locurile special amenajate şi să nu lase focul nesupravegheat.” este mesajul celor de la Romsilva.

Redăm mai jos întreg comunicatul de presă al Romsilva:

Creştere semnificativă a numărului de incendii produse în primul semestru în fondul forestier administrat de Romsilva

Numărul incendiilor produse în fondul forestier administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a crescut semnificativ în prima jumătate a anului, fiind înregistrate 711 incendii, faţă de 98 de incendii înregistrate în perioada similară a anului trecut.

Majoritatea acestor incendii, 693 din 711, s-au înregistrat în zone de deal şi de câmpie, principala cauză fiind extinderea incendiilor de vegetaţie produse în proprietăţile agricole vecine fondului forestier, în urma arderii miriştilor şi a vegetaţiei uscate.

Incendiile au afectat 10.304 hectare, din care 10.191 hectare au fost incendii de litieră, iar 98,93 hectare sunt suprafeţe regenerate recent, 285.041 de puieţi forestieri fiind distruşi. De asemenea, în incendii au fost distruşi şi 1.129 metri cubi de lemn.
Valoarea totală a pagubelor provocate de aceste incendii în fondul forestier administrat de Romsilva, în primele şase luni ale anului, este de 951.302,64 lei.

Cele mai multe incendii s-au înregistrat în fondul forestier administrat de direcţiile silvice Gorj, cu 124 incendii, Sibiu, cu 73 incendii, Caraş – Severin cu 48 de incendii şi Mehedinţi cu 44 incendii în fondul forestier administrat.

Având în vedere că marea majoritate a acestor incendii din fondul forestier au fost provocate de extinderea celor din proprietăţile agricole învecinate, facem un nou apel la cetăţeni să fie responsabili, să nu incendieze resturile vegetale şi să nu lase focul nesupravegheat în apropierea pădurilor. De asemenea, rugăm turiştii care aleg să petreacă timpul liber în natură să nu aprindă focul decât în locurile special amenajate şi să nu lase focul nesupravegheat.

Pentru a preveni şi a stinge incendiile din fondul forestier administrat, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a adoptat o serie de măsuri suplimentare, având în vedere riscurile sporite de producere a acestora, pe fondul caniculei şi secetei prelungite, a creşterii activităţii turistice şi a intensificării activităţilor agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier. Între aceste măsuri suplimentare se numără sporirea acţiunilor de patrulare şi supraveghere a fondului forestier şi a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor şi a traseelor frecventate de turişti, precum şi întreţinerea liniilor izolatoare, colnicelor şi şanţurilor de minim sanitar.

Menţionăm că toate suprafeţele de fond forestier administrate, afectate de incendii, sunt refăcute de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin lucrări de regenerare a pădurilor.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAŢIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș