spot_img
12.3 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Campania „Spune DA! Susține donarea de organe” – la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Un donator în moarte cerebrală poate salva 6 vieți și îmbunătății calitatea vieții la mult mai mulți pacienți. Astfel de la donatorul în moarte cerebrală se pot preleva: inimă, plămâni, ficat, rinichi, pancreas, intestin, cornee, os, tendon, piele, vase de sânge, articulații.

În România există legislație în domeniul donării de organe în scop terapeuric (L 95/2005, Titlul VI) și de asemenea, pentru comunicarea deciziei de accept sau refuz al donării manifestată în timpul vieții de către orice persoană majoră și cu discernământ (Ordinul nr. 1.158 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor de Organe, Țesuturi şi Celule – RND).

Ați auzit, poate, de „insuficiență funcțională de organ vital (inimă, plămân, ficat, rinichi), fază terminală”. Evoluția științei medicale a făcut ca astfel de insuficiențe să poată fi „compensate funcțional” fie prin folosirea unor aparate extracorporale de mari dimensiuni, fie printr-o metodă intracorporală, apropiată de „situația nativă”. Situația din urmă se referă la transplantul de organ vital, care se realizează cu organe prelevate de la donator în moarte cerebrală. (În cazul rinichiului și ficatului, aceste organe se pot preleva total, respectiv parțial, ȘI de la donator viu, fără a afecta sănătatea și calitatea vieții donatorului.)

Echipa Asociației Transplantaților din România (ATR) formată din 14 voluntari – beneficiari ai unui transplant, pacienți în program de hemodializă, donatori – continuă campania „Spune DA! Susține donarea de organe.”, campanie de informare a populației cu privire la donarea de organe în scop terapeutic, în orașul Sibiu.

Obiectivul principal al campaniei este acela de a transmite informații medicale și legale, corecte, cu privire la donarea de organe în scop terapeutic, așa încât cetățeanul să poată lua o decizie informată cu privire la acceptul sau refuzul donării.

Ne dorim ca informația transmisă publicului să fie diseminată în continuare prin discuții cu membrii de familie și cu anturajul lărgit. Pentru ca informația să ajungă la public, echipa de campanie se întâlnește:

– cu presa azi, 29 iulie, ora 10 la sala de ședințe a Consiliului Județean Sibiu;

– cu cetățenii în zilele de 29 și 30 iulie, în intervalul orar 15 – 22 în perimetrul b-dul Mihai Viteazu – Piața Unirii.

Asociația Transplantaților din România (ATR) a inițiat și susține această campanie încă din 2014, mergând în fiecare an în diferite localități. ATR este un ONG care a fost fondat în 1996 și care s-a construit în ultimii 26 de ani de către pacienți care TRĂIESC datorită generozității unui Donator (viu sau în moarte cerebrală) și pacienți care au nevoie de un transplant pentru a … mai TRĂI un pic.

Potrivit statisticii, pe listele de așteptare pentru un transplant sunt peste 3700 de pacienți, din care cca 3000 au nevoie de un transplant renal.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda