9 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Ecologizarea traseelor de drumeție din Bâlea la prima ediție a programului „Drumețeniei” 

Știri din Județ

Prima ediție a campaniei de ecologizare a traseelor de drumeție lansate în cadrul Programului „Anii Drumeției” a debutat zilele trecute, la Bâlea. Un grup de voluntari compus din iubitori ai muntelui, autorități județene și locale și actori din mediul privat au colaborat pentru a curăța deșeurile din zona Bâlea: Bâlea Cascadă, punctele de parcare deasupra cascadei și Bâlea Lac. Evenimentul a continuat apoi cu o drumeție ghidată și picnic pe Șaua Caprei, din Munții Făgăraș.

Drumețenie (*drumeție pentru curățenie) este un concept care îmbină utilul cu plăcutul, în cazul acesta mișcarea în aer liber cu o acțiune de ecologizare. Primul eveniment a adunat 50 de oameni, dintre care voluntari, reprezentanți ai Agenției pentru protecția Mediului și Serviciul Public Județean Salvamont.

Cei 50 de voluntari au reușit să adune 450 kg de deșeuri, care au fost apoi preluate de partenerul evenimentului, compania Soma.

Prin acțiunile noastre, ne dorim să îi aducem pe oameni mai aproape de natură și să răspândim grija și respectul pentru mediul înconjurător, iar aici avem nevoie de ajutorul vostru. Zonele frecventate de turiști sunt, de obicei, cele mai problematice, din punctul de vedere al deșeurilor. Haideți să dăm împreună de veste care sunt cele 5 reguli ale unui comportament responsabil de gestionare a deșeurilor atunci când ieșim în natură.”, declară Sergiu Olteanu, coordonatorul Programului „Anii Drumeției”.

Cele cinci reguli ale comportamentului responsabil de gestionare a deșeurilor în natură, așa cum au fost formulate de Anii Drumeției și specialiștii de la Fauna & Flora International, sunt:

1. Să avem mereu la noi un sac / o pungă în care să strângem propriile gunoaie (resturi, ambalaje, șervețele etc.). Să ne asigurăm că aruncăm sacul în tomberoane special amenajate.

2. Nu lăsăm nimic în urma noastră – nici măcar produse biodegradabile (resturi de fructe, legume etc.), deoarece atrag animalele sălbatice.

3. Nu aruncăm mucurile de țigară pe jos, ci într-o scrumieră portabilă, sau pungulită, pe care o aruncăm la coșul de gunoi.

4. Nu hrănim animalele sălbatice.

5. Cei mai harnici folosesc sacul de la punctul 1 pentru a aduna deșeurile pe care le găsesc în cale atunci când ies în natură.

Mediul înconjurător este responsabilitatea fiecăruia dintre noi și doar împreună îl putem menține curat.

Reprezentanții „Anii Drumeției” trag un semnal de alarmă în ceea ce privește depozitarea ilegală a deșeurilor, fie aceste biodegradabile sau nu, și impactul negativ pe care îl au asupra mediului înconjurător și animalelor sălbatice.
Aceștia îi sfătuiesc pe oameni să arunce ambalajele, resturile de mâncare și țigările doar în spațiile special amenajate, iar, acolo unde acestea nu există, să aibă mereu la îndemână un sac de gunoi în care să strângă deșeurile, în special când ies în natură.

Drumețenie (*drumeție pentru curățenie) este un concept marca Anii Drumeției de ecologizare a potecilor, cu caracter educativ și recreativ. Următorul eveniment va avea loc pe 23 septembrie, în Păltiniș. Pentru înscrieri urmăriți paginile Social Media Anii Drumeției.

Programul „Anii Drumeției” este un program inițiat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activitățile specifice ecoturismului.

Până în clipa de față au refăcut toate traseele de drumeție din Masivul Cindrel (21 de trasee, un total de 213 km), iar în paralel s-a intervenit și pe segmente de trasee din Munții Făgăraș, aproximativ 60 de km. În perioada următoare se continuă lucrările de amenajare a traseelor din Masivul Făgăraș (23 de trasee), aproximativ 200 de km.

Descoperă mai multe pe www.aniidrumetiei.ro și app-ul Anii Drumeției, disponibil în App Store și Play Store.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL