12.3 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Începe Revoluția urbană la Mediaș. Opinii pro și contra

Știri din Județ

Primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman a publicat astăzi online fotografii cu viitorul arhitectonic al Pieței Ferdinand I. Piața reprezintă centrul Mediașului istoric, așa cum la Sibiu este Piața Mare. Dar, ca și la Sibiu, comuniștii au transformat piața într-un parc cu pomi. Scopul lor nu a fost unul de design, ci de a estompa valoarea istorică a monumentelor din piață și de a șterge pe cât posibil latura istorică.

Proiectul reabilitării Centrului Istoric de la Mediaș este demarat de multă vreme, iar de curând a fost chiar o dezbatere publică pe această temă. Totuși sunt unii cetățeni care regretă transformarea pieței centrale și punerea ei la adevărata valoare istorică. Să nu uităm că complexul arhitectonic al Pieței Ferdinand I din Mediaș este și monument istoric.

Conform fotografiilor vechi ale pieței din anii 1902 până în 1945, piața centrală din Mediaș era un loc de organizat evenimente, târguri. Un demers similar a fost realizat la Sibiu acum mulți ani, de primarul Klaus Iohannis, care a convins Consiliul Local Sibiu să redea Pieței Mari din zona centrală aspectul istoric. Și de atunci mii de turiști profită de noua panoramă arhitectonică pentru a o fotografia. De asemenea, spațiul a devenit unul propice pentru concerte și multe evenimente culturale cu impact turistic important.

În acest context istoric și cultural, dar și cu potențial turistic, reușita primarului Gheorghe Roman de a atrage 9 milioane de euro, fonduri pentru reabilitarea Centrului Istoric și a unei școli este de apreciat. Mai ales, că a anunțat că va exista și un alt program, paralel de reabilitare a fațadelor imobilelor. Poate că Mediaș nu este candidat la Capitală Culturală Europeană, dar revoluția urbană începută aici de ceva ani, are toate șansele să repună orașul pe harta turistică și culturală mondială.

Pentru că, așa cum bine a demonstrat deja municipiul Sibiu, und este imagine, turism, cultură, vin și investitorii.

Consiliul Local Mediaș va vota în 30 august 2022 proiectul de Plan Urbanism de Detaliu pentru zona centrală a Mediașului.

FOTO: O comparație în timp a Pieței Ferdinand I din Mediaș.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri