4.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Bulevardul Victoriei va fi transformat în promenadă

Știri din Județ

În urma unei Școli de Vară de Arhitectură și Urbanism, organizată de către Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), studenți arhitecți din toată țara vor căuta soluții pentru transformarea Bdului. Victoriei din Sibiu într-unul prietenos cu pietonii. Ideea este una pentru care AIOS a militat în ultimii ani, iar din 2022 este inclusă în strategia Primăriei prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

Tema Școlii de Vară de Arhitectură și Urbanism este aceea de transformarea a Bdului. Victoriei în arteră prioritară pentru deplasări nemotorizate, prin reconfigurarea tramei stradale, largirea trotuarelor, amplasarea de aliniamente de spațiu verde și vegetație, reducerea spațiilor de parcaje dar și crearea unor zone de relaxare ce pot forma mici piațete, acestea urmând să fie mobilate ca spații de relxare și locuri de odihnă, întâlnire, belvedere.

 

Zece zile de ateliere

 

În perioada 15-24 septembrie, mai mulți studenți de laFacultățile de Arhitectură și Urbanism din țară vor căuta soluții de transformare a Bdului. Victoriei într-unul prietenos cu pietonii.

 

„Această promenadă este un subiect excelent de studiu pentru viitorii arhitecți și urbaniști. Vedem acum pe acest bulevard: Palatul de Justiție lăsat în paragină; rectoratul Universității “Lucian Braga”, izolat și obturat de mașini parcate; reședința mitropoliților, una dintre cele mai frumoase clădiri din Sibiu, aflată în prag de colaps ș.a. Promenada propusă pe Bdul Victoriei ar oferi posibilitatea parcurgerii per pédes a unui traseu suficient de lung pentru a satisface nevoile de relaxare precum și pentru a promova arhitectura unuia dintre cele mai frumoase bulevarde ale Sibiului, astăzi nepus deloc în valoare” spune Tudor St. Popa. președintele AIOS și organizatorul Școlii de Vară.

 

Doritorii se mai pot înscrie consultând site-ul www.aios.ro/arhitectura2022. Selecția studenților participanți se va face în funcție de aptitudinile acestora, un punct forte fiind experiența similară dobândită prin participarea la alte Școli de Vară similare ori prin experiența profesională în sectorul privat.

 

Ajutor din Ucraina

 

Studenții vor fi coordonați de trei specialiste în regenerare urbană, două dintre acestea venind special din Ucraina pentru a găsi soluții de reconfigurare a bulevardului sibian. 

 

Liliana Cazacu este arhitect specializat în conservarea patrimoniului și lector la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, Departamentul de Istorie și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului din Sibiu – „Integrarea clădirilor noi în arii protejate”. Este specialistă în restaurarea monumentelor istorice și Loeb Fellow în studii avansate de mediu construit, Graduate School of Design din cadrul Universtății Harvard, Cambridge, SUA.

 

Olena Pitirimova vine din Ucraina și a fost membră în echipa celor opt experți ai U-LEAD, în cadrul proiectului de dezvoltare urbană integrată, Melitopol – expert în amenajarea teritoriului. Din această postură, a lucrat pentru elaborarea planurilor strategice de dezvoltare pentru municipalitatea din Melitopol. Ea este absolventă a Universității Naționale de Științe ale Vieții și Mediului din Ucraina, masterandă în arhitectură peisagistică, cu studii avansate în Dezvoltare Urbană Integrată.

 

Daryna Pyrogova este mentor în programul „Integrated urban development concept” pentru Melitopol și districtul Kyivsky din Harkov, în cadrul GIZ Ucraina. Masterandă în „Studii urbane critice” la Universitatea Europeană de Științe Umaniste, Vilnius, Lituania și masterandă în sociologie la Facultatea de Științe Sociale și Tehnologii Sociale, Daryna vine la Sibiu cu o experiență vastă în proiecte de regenerare urbană.

 

Promonada Victoriei – coridor de mobilitate urbană

 

Propunerile realizate în cadrul Școlii de Vară de Arhitectură și Urbanism se vor concretiza în trei proiecte ce vor fi prezentate reprezentanților administrației locale în cadrul unei expoziții ce va fi organizată în incinta Primăriei Municipiului Sibiu. Transformarea Bdului. Victoriei într-un coridor de mobilitate urbană a fost inclusă și în strategia Primăriei Sibiu odată cu actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, la începutul acestui an. 

 

Școala de Vară de Arhitectură și Urbanism se află la a șasea ediție, până acum fiind organizată la Copșa Mică și Rășinari de către Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu(AIOS). În acest an, evenimentul este susținut financiar de către Primăria Municipiului Sibiu și Uniunea Arhitecților din România. 

www.aios.ro/arhitectura2022​​

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri