spot_img
9.6 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Concursul Internațional George Enescu continuă de mâine la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Concursul Internațional George Enescu se desfășoară anul acesta la Sibiu în perioada 4-18 septembrie 2022, în care publicul meloman are șansa de a participa la recitalurile de gală ale unor tineri artiști din noua generație, cu rezonanță în muzica clasică, care au câștigat edițiile trecute ale competiției din București.

Recitalul de sâmbătă, din încheierea festivalului de la Sibiu, marchează lansarea albumului de debut al pianistei Daria Parkhomenko, ce include muzica marelui compozitor George Enescu.

Noua ediție a Concursului Internațional George Enescu a debutat săptămâna trecută la Sibiu cu recitalul de gală susținut de pianista sud-coreeană Yeon-Min Park, în prezența unui public numeros care i-a apreciat puterea de a transmite emoție prin fiecare notă muzicală.

Începând de joi, 15 septembrie, evenimentul continuă cu alte două recitaluri extraordinare, desfășurate la Sala Thalia. Tinerii artiști ne vor frapa cu maturitatea muzicală precoce și versatilitatea stilistică: violonistul român Valentin Șerban acompaniat la pian de Gabriel Gîțan și Daria Parkhomenko, o pianistă rusă de origine română.

Ultimele bilete disponibile la cele două recitaluri de gală pot fi achiziționate online de pe platforma AmBilet.ro la prețul de 50 lei pentru acces general sau 25 lei pentru elevi, studenți, pensionari sau abonați ai Filarmonicii Sibiu.

Participarea la Concursul Internațional George Enescu – „căutarea de-o viață” pentru Valentin Șerban

Joi, 15 septembrie, ora 19:00, va avea loc la Sala Thalia recitalul de gală susținut de violonistul Valentin Șerban, câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), acompaniat de pianistul Gabriel Gîțan.

Artiștii au pregătit un program cu opere de rezonanță, în care îmbină măiestria tehnică, emoția și dinamismul interpretării: Sonata nr. 3 „În caracter popular românesc” de Enescu, Sonata nr. 4 pentru vioară solo de Ysaye, Sonata nr. 2 în Re minor de Schumann și Fantezia „Faust” de Wieniawski.

Valentin Șerban a ridicat publicul în picioare la finala Concursului George Enescu, în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român. Artistul, în vârstă de 31 de ani, a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici.

Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. A câștigat importante concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi Concursul Internațional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Național Mihai Jora (România), Concursul Internațional Ștefan Ruha (România), Concursul Internațional În Memoria lui Enescu (România).

Pianistul Gabriel Gîțan a urmat cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Muzică din București. A susținut recitaluri pe scene importante atât în calitate solistică, dar și alături de parteneri de muzică de cameră. Astfel, în decembrie 2019, a fost invitat să cânte în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields – Trafalgar Square, Londra. A colaborat și cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Paris și Londra în 2017, respectiv 2018. La Sala Mică a Ateneului Român a susținut șapte recitaluri camerale în cadrul Stagiunii de Marți Seara (2017-2022).

La Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2020/2021, Gabriel Gîțan a fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel. În iunie 2021 a cântat alături de violoncelistul Ștefan Cazacu într-un recital din cadrul Mogoșoaia ClasicFest, iar în septembrie 2021 a cântat împreună cu Valentin Șerban pe scena Sălii Auditorium Maximum din Cluj-Napoca într-un recital organizat în cadrul Festivalului Enescu 2021.

Recital și eveniment de lansare al primului material discografic semnat de pianista Daria Parkhomenko

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, ora 19:00, este programat la Sala Thalia ultimul recital de gală, susținut de pianista Daria Parkhomenko, câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu din București (ediția 2018). Artista își va lansa la Sibiu albumul de debut, ce include muzica marelui compozitor George Enescu.

Tânăra pianistă a pregătit un program muzical condensat, de o profunzime emoțională greu de cuprins în cuvinte, ce include lucrări semnate de Enescu – Sonata 1 op. 24, Rachmaninov – Variations on a Theme of Corelli, Op. 42,  Schumann – Fantasiestücke op. 12 și Franck – Prélude, Fugue et Variation, Op. 18.

Daria s-a născut în Rostov-pe-Don, Rusia, dar originile îi sunt românești. A început să cânte la pian la vârsta de 4 ani. A studiat la Colegiul Special de Muzică din cadrul Conservatorului de Stat Rahmaninov cu prof. Sergei Osipenko și continuă în prezent studiile cu prof. Stepan Simonian la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și la Școala de Muzică din Fiesole, Italia, cu prof. Eliso Virsaladze.

Artista este laureata a zeci de concursuri internaționale de pian, printre care Concursul de Pian de la Sendai, Japonia (premiul al III-lea și premiul publicului, 2019), Concursul de Pian СlaviCologne (premiul al II-lea, 2019), Concursul In musica din Roma (premiul al II-lea, 2018), La Palma d’Oro din San Benedetto del Tronto, Italia (premiul al III-lea, 2018), Concursul Pietro Iadeluca din Carsoli, Italia (premiul I, 2017), Concursul Mendelssohn de la Berlin cu Piano Trio HON (premiul al II-lea, 2017), Concursul de la Tallinn (premiul al III-lea, 2016), Concursul Nuova Coppa Pianisti la Osimo, Italia (premiul al II-lea, 2016), Concursul Hamburg Composers (premiul I, 2016), Concursul de Pian M.K. Čiurlionis în Vilnius (premiul al II-lea, 2015), Young Talents of Russia la Moscova (premiul I, 2009), Concursul de Pian Blütner la Kaliningrad (premiul al III-lea, 2007).

Totodată, a susținut recitaluri și concerte cu orchestre în săli importante din Rusia, Europa, Taiwan, Japonia, SUA, a cântat la festivaluri de renume și a participat la cursuri de măiestre susținute de Alfred Brendel, Dmitri Alexeev, Michel Béroff, Grigory Gruzman, Vladimir Ovchinnikov sau Anna Vinnitskaya. Recitalurile din cadrul Concursului Internațional George Enescu la Sibiu sunt organizate de către Asociația Culturală PLAY – promotorul evenimentului și sunt co-finanțate de Primăria Municipiului Sibiu. Parteneri: Artexim, Filarmonica de Stat Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului