spot_img
12.3 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Dosar penal pentru noua clădire de pe străzile Tribunei și Lupaș din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

De la mijlocul lunii iunie, sibienii au putut vedea cum o clădire veche cu fațade la străzile Ioan Lupaș și Tribunei este demolată. Dezvoltatorul a primit autorizația inițială în anul 2017 și după multiple demersuri la Ministerul Culturii a început lucrările de reabilitare și etajare imobil. Un proiect care dorește să îmbine istoria centrului Sibiului cu o arhitectură modernă, cu fațadă de sticlă.

Doar că lucrările permise de Consiliul Local și Primăria Sibiu de reabilitare au luat o turnură ilegală. Poliția Locală Sibiu a constat în luna august că mai exista doar peretele dinspre strada Tribunei, nu și cel dinspre strada Lupaș. De asemenea, surse din cadrul Direcției de Cultură Sibiu ne-au confirmat că cel puțin una din boltele subterane a fost distrusă. Martori de specialitate, prezenți la fața locului, susțin că un excavator care lucra la demolare a trecut peste o boltă și a distrus-o, utilajul fiind blocat o perioadă în dărâmături.

Conform autorizației de construcție emisă de Primăria Sibiu clădirea cu deschidere pe două străzi era amplasată pe două numere topo distincte. De asemenea, avizele emise de Ministerul Culturii prevedea păstrarea unor ziduri și a două bolte de la subsol.

Poliția Locală Sibiu a constatat nergulile și a sesizat Parchetul de pe lângă Judecători Sibiu „pe art 24 din legea 50/1991”. Parchetul a confirmat pentru Sibiu Independent că procurorii au desfășurat verificări, „urmând a fi luate măsurile legale prevăzute de codul de procedură penală și de actele nromative din domeniu”.

O casă cu o istorie în spate

Aici funcționa la începutuil secolului trecut Restaurantul „Stadtpark”, cu intrare din Parcul Astra, Str. Doctor Ioan Lupaş nr. 4. „Începând cu sfârşitul sec. XIX aici a fost deschis Restaurantul Parcului (Stadtpark) care avea terasa spre Parcul ASTRA. În perioada interbelică a fost preluat de Petru Răspop care i-a schimbat denumirea în Restaurantul „Metropol”. În perioada comunistă a funcţionat Cafeneaua Ada Kaleh, închisă în anii ’90.” stă scris pe siteul Primăriei Sibiu la secțiunea Patrimoniu, în dreptul acestei locații.

Ce spun cei de la Direcția de Cultură Sibiu

Am contactat pe directorul Direcției de Cultură Sibiu, Dan Nanu, pentru a cere lămuriri privind construcția respectivă. „Din start trebuie să precizez că avizul inițial a fost dat direct de Ministerul Culturii și modificare la aviz tot de acolo. Direcția nu a fost implicată. Totuși am dispus la începerea șantierului să se facă o cercetare arheologică, realizată de un colectiv de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Nu au descoperit nimic semnificativ din acest punct de vedere, doar elemente din anii 1800.” a precizat Nanu. El a mai spus că imobilul în cauză, de pe străzile Lupaș și Tribunei era cea mai veche casă de pe aceste străzi, care nu suferise intervenții de peste 250 de ani. La demolare s-a putut observa că la acoperiș erau lați de la finalul anilor 1700 ciopliți din bardă.

Un hotel cu fațadă de sticlă

Dezvoltatorul dorește să ridice aici un imobil care la subsol și parter are prevăzute spații comerciale, iar la etajele I, II și mansardă apartamente în regim hotelier. Fațada clădirii este proiectată din sticlă în continuarea fostelor fațade ale clădirii originale. Doar că fațada dinspre strada Lupaș nu mai există. Conform surselor Sibiu Independent, arhitectul care a proiectat noul imobil susține că această fațadă va fi reconstruită în forma inițială.

Lucrare în regie proprie

Conform panoului de șantier, firma dezvoltatoare Standing House Srl desfășoară întreg proiectul în regie proprie. Lucru curios, deoarece firma înființată în anul 2014 a avut un singur angajat în anul 2019, în rest fiind declarată cu niciun angajat până la finele anului 2021.

Autorizația prevede că durata de construcție este de 6 luni, până la 22 noiembrie 2022.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda