4.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ADI ECO Sibiu, despre risipa alimentară și cum o putem evita

Știri din Județ

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu transmite următoarele recomandări

Alimentele care ajung să fie aruncate neconsumate din diferite motive și care ajung la groapa de gunoi reprezintă o proporție importantă a deșeurilor generate în fiecare gospodărie.

Uneori aruncăm mâncarea pentru că nu mai are gust bun, dar de cele mai multe ori aceasta se întâmplă pentru că fie am uitat de ea și s-a alterat, fie am avut poftă de altceva, “de ceva bun”, și mâncarea gătită a rămas uitată, undeva în frigider.

La fel se poate întâmpla și cu alimentele preambalate care au stat undeva ascunse vederii, mai in spate, în frigider sau în cămară până când au depășit data de expirare.

Această situație ni se întâmplă tuturor!!!!!

Păstrarea necorespunzătoare a alimentelor este o altă cauză a risipei alimentare pentru că păstrarea în condiții neadecvate

conduce la alterare și implicit suntem nevoiți să o aruncăm.

Cum putem diminua risipa alimentară?

Vă oferim câteva soluții..

1. FACEȚI O LISTĂ DE CUMPĂRĂTURI : Planificați meniul din timp și verificați ingredientele de care aveți nevoie în cămară sau în frigider, astfel încât să nu cumpărați decât ceea ce aveți nevoie.

2. NU FACEȚI CUMPĂRĂTURI CÂND VĂ ESTE FOAME :

Dacă mergem la cumpărături când ne este foame tentația este să cumpărăm mai mult decât avem nevoie.

3. VERIFICAȚI DATELE DE EXPIRARE DE PE AMBALAJ : Dacă data de expirare este foarte apropiată, gândiți-vă dacă dacă puteți consuma produsul până la data respectivă, dacă nu achiziționați alt produs.

Zahărul, sarea și oțetul nu au dată de expirare.

4. ATENȚIE LA FRIGIDER : păstrați la vedere alimentele mai vechi, iar cele noi cumpărate puneți-le mai în spate- First in, first out!

5. PĂSTRAREA ALIMENTELOR: Alimentele se păstrează cel mai bine

la temperaturile indicate pe ambalaj.

6. SERVIȚI PORȚII MICI : Pentru ca mâncarea să nu rămână în farfurie serviți porții mici, iar cei care mai doresc pot să mai ceară în plus: mâncarea care rămâne în farfurie ajunge de obicei în coșul de gunoi și orice mâncare irosită înseamnă bani aruncați și timp pierdut.

7. VALORIFICAȚI MÂNCAREA RĂMASĂ : În loc să aruncați ceea ce a rămas neconsumat păstrați și consumați a doua zi la birou. Dacă ați luat prânzul la restaurant cereți ospătarului să pună la pachet ce a rămas.

8, CONGELAȚI MÂNCAREA RĂMASĂ: congelați în porții mai mici mâncarea rămasă astfel încât să puteți să o consumați atunci când aveți nevoie și nu aveți timp pentru gătit.

9.HRĂNIȚI NATURA : noi putem la rândul nostru să hrănim natura având grijă să punem separat deșeurile de alimente care nu pot fi evitate așa cum sunt resturile de la legume și fructe. Acestea se pot composta și apoi sunt folosite ca îngrășământ natural pentru plante.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș