spot_img
12.3 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Ana Bugneriu este noua Directoare Executivă a Fundației Comunitare Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Începând cu luna octombrie 2022, noua Directoare Executivă a Fundației Comunitare Sibiu este Ana Bugneriu. Fundația și-a propus să conecteze cu sens resursele de bine ale orașului în toamna lui 2012 și, zi de zi și program cu program, construiește o comunitate vie, în orașul din care n-ai mai pleca.

Este atât o onoare, cât și un privilegiu pentru mine să duc mai departe povestea Fundației Comunitare Sibiu, alături de echipa sa. M-am alăturat organizației în 2015, iar de-a lungul celor 7 ani intenși am avut oportunitatea să îndeplinesc mai multe roluri, fapt care mi-a permis să-i înțeleg toate funcțiunile, dar și să cunosc comunitatea sibiană în complexitatea ei. Pentru acest parcurs care mă aduce azi în acest nou rol simt multă recunoștință, dar și multă responsabilitate. Ultimii ani au fost cu siguranță foarte provocatori pentru mulți dintre noi, însă în perspectiva mea, munca cu și pentru comunitate rămâne un privilegiu, un cadru care mă motivează și mă inspiră.

În cei 10 ani de activitate ai Fundației, cel mai de preț bun pe care organizația noastră a reușit să-l dobândească sunt relațiile sale cu comunitatea, mai exact relațiile cu oamenii implicați ai Sibiului, care din când în când îmbracă diverse roluri: voluntari, colaboratori, angajați FCS, foști sau actuali, parteneri, sponsori, grantee, reprezentanți ai instituțiilor publice, profesori, alergători, donatori, sibieni de pretutindeni. Oamenii vor rămâne în continuare centrali în activitatea noastră. Fundația Comunitară Sibiu rămâne, de asemenea, resursă și sprijin pentru sectorul ONG local și nu numai, pentru grupurile de inițiativă, pentru persoanele și companiile implicate, pentru actorii de schimbare pozitivă ai Sibiului.

Să tot fie câțiva ani de când am început să simțim faptul că în societatea noastră are loc o rocadă a celor din linia I care contribuie în comunitate, motiv pentru care a devenit tot mai central pentru organizația noastră să ne canalizăm atenția spre noile generații. Așa a apărut Academia de Leadership Urban, inițiativă prin care ne propunem să ajutăm noua generație de lideri ai Sibiului să se dezvolte rotund și să devină mai performanți, mai utili, construind totodată cadre pentru celelalte generații să contribuie din postura de mentori, finanțatori și suporteri, punându-le în valoare resursele și expertiza. ALU este o metaforă bună pentru strategia pe care FCS o va aborda și într-un sens mai larg în viitor. Nu vom deveni o organizație exclusiv orientată spre tineri, însă le vom face mai mult loc în atenția și programele noastre.

Maratonul va continua să miște Sibiul și vom încerca să-l facem și mai atractiv pentru adolescenți și tineri. sibian/că și Științescu rămân și ele în portofoliul nostru de activități, alături de altele pe care le vom releva la momentul oportun.

Împreună, alături de reFondatori, susținători și parteneri ai Fundației vom continua să facem pași spre comunitatea vie din orașul din care n-ai mai pleca.

În încheiere îi mulțumesc colegului meu Ciprian Ciocan pentru acești ani plini de lecții, oportunități, voie bună, dificultăți depășite împreună și vise comunitare văzute cu ochii.” – a declarat Ana Bugneriu.

Ciprian Ciocan, membru fondator și Director executiv în perioada 2012-2022: „Am crescut în ceea ce a fost numit uneori plastic o cultură a provizoratului, în care, precum în legenda Mănăstirii Argeșului, orice zid construit e așteptat să fie dărâmat a doua zi și reconstruit cu cărămizi de culori și din materiale noi. Și, de fapt, nu mai e zid, ci gard și nimeni nu-și mai amintește de ce ar fi vrut cineva să construiască un zid. Generația mea a trecut prin încercarea de a alinia mai bine țara în care trăim în spațiul occidental. Mediul politic-administrativ de la începutul anilor 2010 părea un monolit greoi, iar Fundația Comunitară Sibiu s-a distins ca o încercare de construcție instituțională în afara acestui cadru, de a oferi o alternativă puternică și fezabilă, un cap de pod al comunității în ceea ce părea lumea impenetrabilă a treburilor conducerii cetății. Acest picior în ușă pe care societatea civilă l-a pus în ultimul deceniu în România pare natural astăzi, precum instalația care ne aduce apa potabilă, însă în fapt reprezintă o schimbare culturală importantă.

E o mare bucurie pentru mine să fi făcut parte din acest fenomen, de la discuțiile aprinse în grupul de inițiativă pornit de Sery, în care construiam guvernanță în jurului unei sticle de cola în bucătăria Anabelei, până la organizația pe care o cunoaștem astăzi, care încorporează acele principii dezbătute și, mult mai mult, o organizaíe solidă, bazată pe valori, cu resurse disponibile și o reputație ireproșabilă. Fundația s-a construit mulți ani precum un startup, adică o organizație cu creștere accelerată, în care fiecare a adus câte o masă și un scaun de acasă, și-a donat din timpul cu cei dragi, s-a trezit dimineața la 5 să pună mâna la ridicarea unui cort în Piața Mare. Apoi, încet, a devenit mai mult despre resurse financiare și generozitatea celor care au înțeles menirea și spiritul schimbărilor pe care le provocam și am avut alături oameni vizionari din companiile și instituțiile sibiene, care ne-au oferit încrederea lor necondiționată – ce sentiment extraordinar!

Pentru mine personal, în rolul pe care l-am avut până săptămâna trecută la fundație, comunitatea sibiană mi-a oferit ceea ce cred că ar trebui să primească fiecare membru al societății – încrederea și resursele să dau ce e mai bun din mine. Poate sună a clișeu, dar e un adevăr factual pe care îl resimt la un nivel foarte profund și este o smerenie pe care am avut-o mereu față de această comunitate care m-a ținut în brațe și m-a crescut ca pe copilul ei. Vă mulțumesc tuturor celor care ați creat acest mediu cald, familial, de la colegele care au construit această organizație, la voluntarii și partenerii din companii, ong-uri și instituții publice.

Fundația Comunitară Sibiu este astăzi ceea ce am sperat, o instituție a societății civile sibiene și, așa cum am învățat cu greu în anii de proteste, orice bun câștigat trebuie apărat și îngrijit. Din fericire, schimbările culturale de care societatea noastră are nevoie astăzi sunt altele față de acum 10 ani și fundația are parte și azi de o echipă proaspătă și profesionistă, capabilă să inoveze, să sprijine și să surprindă. Suntem norocoși că Ana a ales fundația ca locul în care să profeseze în acești ani. Merită să o susținem în continuare, să-i urmăm exemplul și să punem resursele noastre cele mai deștepte și valoroase înspre binele comun.”

***

Fundația Comunitară Sibiu este un finanţator privat local ce identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene – ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind, astfel, la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate şi distribuite prin intermediul granturilor sau al burselor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda