26.2 C
Sibiu
duminică, 16 iunie, 2024

Lansare de carte la Biblioteca ASTRA

Știri din Județ

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu, invită publicul larg la evenimentul de lansare a volumului „Un altfel de messenger. Colecția de cărți poștale Horia Petra-Petrescu” de Bianca R. Karda. Prefațată de Pr. Prof. Dr. Constantin Necula, publicația reprezintă încununarea unui amplu demers de cercetare dedicat personalității lui Horia Petra-Petrescu, realizat de bibliotecara astristă Bianca R. Karda.

Având drept obiectiv aducerea la lumină a unor informații care evidențiază memoria locală din anumite spații geografice europene, volumul valorifică o serie numeroasă de documente inedite de corespondență adresate publicistului Horia Petra-Petrescu și păstrate în Colecțiile Speciale ale bibliotecii publice sibiene.

Apreciate în special de cartofili, cărțile poștale cuprinse în volum au mai mult valoare documentară, informațională, decât literară. Multe sunt scrise în limbile română sau germană, dar și în franceză, italiană, cehă sau latină. Expeditorii sunt, în mare parte, anonimi – rude, colegi sau prieteni ai lui Horia Petra-Petrescu, globetrotter dezinvolt și neastâmpărat, animator cultural pasionat de teatru și literatură. Colecția acestor documente de corespondență oferă cititorilor impresii de călătorie din diferite spații geografice, desprinse dintr-un timp în care vilegiaturiștii se informau reciproc cu privire la anumite destinații turistice atractive. Conținutul ilustrațiilor ne poartă pe meridianele Europei și ne familiarizează cu obiectivele turistice importante ale epocii (anii 1890-1940), dar și cu editurile și tipografiile care realizau și promovau aceste obiective prin intermediul fotografiilor sau reproducerilor după picturi, însoțite de descrieri.

 „Vă va odihni colecția așezată de Bianca R. Karda în filele de preț ale unui album. Visa la el demult. Visam la astfel de fereastră spre sufletul unui înger rănit demult, de tare mult. Un soi de insectar pentru fluturi de vis. Ori un «îngerar», dacă mi-este permis, cu vești de departe ori aproape, ce ține în el semnul prieteniilor de valoare în care viața lui Horia Petra-Petrescu s-a petrecut, s-a valorizat curajos. M-aș bucura să știu că primește Acolo, pe adresa Cerului, suma cărților sale poștale, că un Înger Poștaș i-aduce tolba aceasta de semne ale neuitării. Și că se strânge într-un colț cu cireși înfloriți să recitească alături de cei care i-au trimis cărțile acestea, zgârieturi pe zidul Plângerii vieților ce au trecut. Și să spună simplu: Uite, nu ne-au uitat! Și zâmbetul lui să liniștească zdroaba zilelor, frica de mâine.”, notează Părintele Constantin Necula în prefața volumului „Un altfel de messenger. Colecția de cărți poștale Horia Petra-Petrescu”.

Cu prilejul lansării volumului amintit, alături de autoare se va afla managerul Bibliotecii ASTRA, dl. Răzvan C. Pop, iar publicul va putea urmări, de asemenea, o prezentare audiovizuală a întregului proiect de cercetare. Cei interesați sunt așteptați în Foaierul bibliotecii publice sibiene (Str. George Barițiu, Nr. 7, Corp B), miercuri, 12 octombrie 2022, la ora 17:00.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri