7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Politică, politicieni și politruci

Știri din Județ

Limba română și cultura poporului român au un simț dezvoltat al etichetării persoanelor și acțiunilor acestora, în mod variat. Dar mai ales când vine vorba de mediul politic, românii sunt foarte dibaci în a cataloga pe cei implicați în acest domeniu. Pe unii îi numesc politicieni, pe alții politruci și pe unii, oameni (indiferent că le spun domn, doamnă, dar tot cu ideea de a fi om).

Ca jurnalist, am ocazia des să stau de vorbă cu sibieni din tot județul. Fie ei simplii votanți, din perspectivă politică, fie indivizi implicați în diferite construcții politice. Am văzut cum unii sar din barcă în barcă în decursul vremii. Dacă la mediul rural formula navetei politice funcționează doar în cazul celor care trag ei în spte orice partid, nu partidul pe ei, la orașele mai mari situația este diferită. La fel și la Parlament.

Am observat că duelul politic al vorbelor s-a intensificat și la Sibiu. Semn că se apropie alegerile. Încă este devreme, veți spune. Pentru un politician de carieră nicio zi nu este prea devreme. Cei care îngrașă porcul electoral doar în ajun de alegeri, au șanse mari să piardă. S-a demonstrat deja de foarte mulți ani.

Dar dincolo de mici înțepături între politicienii din partide diferite, avem și înțepături în interiorul partidelor. Partidele mari ca PNL, PSD și USR au parte și la Sibiu de o sumedenie de jocuri de culise interne, comploturi, cuțite pe la spate și alte tertipuri specifice politicii. Declarația foarte atent construită a președintei PNL Sibiu, Raluca Turcan, referitor la posibila candidatură la Primăria Sibiu a lui Adrian Bibu poate fi înțeleasă în multe feluri. Mai ales că este mult mai vagă, decât cea făcută acum un an la alegerile județene interne de partid, când pe scenă îl susținea cu subiect și predicat pe Bibu la următoarele alegeri. Acum se așteaptă decizia organizației. De fapt, se așteaptă sondajele de opinie comandate și negocierile cu FDGR. Pentru că la Sibiu, din 2000, FDGR face legea în municipiu. Cu sprijin de la alte partide. Dar FDGR a demonstrat că, la nevoie, poate apela și la PNL și la PSD și… cine știe poate și la alt partid.

Adrian Bibu este sigur pe candidatura lui. El vrea și construiește din 2018 acest proiect. Poate chiar mai demult. Iar președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean îl susține până în pânzele albe. Și forța lui Cîmpean în partid a crescut foarte mult. Iar distanțarea ei de Raluca Turcan, din nou, devine vizibilă. Prin mici declarații sau gesturi. Cel puțin eu așa le interpretez. Și s-a dovedit în ani, că nu mă înșală logica.

Jocul politic în interiorul PNL Sibiu este mai ceva ca o partidă de șah. Și se poate merge, de dragul candidaturii lui Adrian Bibu, puternic susținut, până la scoaterea completă din cărți a celor care se opun din partid. Inclusiv de la alegerile parlamentare. Scriam, cu tâlc și cu multe informații la dispoziție, acum doi ani despre cele două regine din PNL Sibiu. Din experiența istoriei, nu prea este loc de două regine în același regat.

Dar nici la PSD Sibiu lucrurile nu stau prea roz. După ce Bogdan Trif și susținătorii săi au tras pe linie moartă pe Cătălin Stanciu și ai lui, lucrurile par că s-au liniștit în partid. Laura Barac a devenit port-drapelul organizației municipale și potențialul candidat la Primăria Sibiu. Dar Trif are încă mulți dușmani în partid. Dușmani ce nu uită și nu iartă și au accea la o mulțime de informații. Pe care le vor scoate public. Jocul aici este simplu: rămâne sau nu Trif lider de organizație? Datorită susținerii sale puternice din teritoriu și de la centru, omul este greu de clintit. Dar așa era și Ioan Cindrea. Până într-o zi.

Iar cine credea că la USR Sibiu curge lapte și miere… o, vai! Doar că nu sunt atât de vizibili public. Dar în interiorul partidului este zarvă mare. La nivel național, dar și local. Deputatul Dan Barna este deja singur la Sibiu. Organizația l-a izolat de mult și clar nu mai prinde un nou mandat de parlamentar, cel puțin din Sibiu. Poate din București, unde are mult mai multă susținere. Ruxandra Cibu Deaconu, liderul județean USR Sibiu, este încă necunoscută politic suficient de publicul larg. Dar potențial există, dacă se dorește. Este genul de lider tăcut, dar care conduce cu mână de fier partidul, sub semnul unui zâmbet. Și de vorba ei vor depinde multe candidaturi locale. Nicu Ștefănuță lucrează deja la proiectul de candidat la Primăria Sibiu, fiind singurul, după mine, care poate rupe valul pe care se află încă PNL-ul la Sibiu. Dar nu singur, nu doar cu USR, ci susținut de o alianță politică.

Din jocurile acestea de culise, nu trebuie uitat FDGR-ul. Formațiunea pare mereu tăcută, seacă, fără vână politică la declarații. Dar și acolo domnește acum vidul. FDGR nu are un candidat care să continue era Iohannis – Fodor. Nu se mai află pe val în sondaje, dar nici nu face nimic pentru a reveni în forță. Lipsa unui om care să fie scos la înaintare cu succes a produs o criză internă și aici. Președintele organizației, Porr, a făcut prea dese remarci publice care au arătat scindarea dintre el și Astrid Fodor. Sunt două viziuni diferite în interiorul FDGR și rămâne de văzut, dacă Iohannis mai are ultimul cuvânt și aici, cum avea în trecut.

În 2024 ne așteaptă un an electoral greu cu multe tururi de alegeri. Rămâne de văzut dacă alegătorii vor fi mai atenți unde pun ștampila sau se vor lăsa impresionați pe ultima sută de vreun politician de carton. Sibiul a dovedit în ultimii 22 de ani o gândire pe termen lung la nivelul electoratului. Dar electoratul se mai schimbă, ca și populația. Și ce prindea în 2000 s-ar putea să nu mai prindă în 2024.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri