4.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Dedesubturile scandalului terenurilor din Cisnădie

Știri din Județ

Primarul orașului Cisnădie, Gheorghe Huja, a răbufnit public, ieri, referitor la o serie de terenuri pe care Comisia Locală le-a retrocedat foștilor proprietari, dar aceștia nu pot intra în posesie nici astăzi. El acuză Prefectura Sibiu și Comisia Județeană de faptul că nu au finalizat demersul. De cealaltă parte, Prefectura dă replica și spune că respectă legea și așteaptă finalizarea șirului de procese. Dar ce se ascunde, pe scurt, în spatele poveștii?

Simplu: Ilie Carabulea. Omul de afaceri, printr-o firmă controlată de el a primit, nimeni nu știe cum, o mulțime de teren în arendă de la Domeniile Statului. O instituție condusă vremelnic chiar de un fost director al imperiului de firme controlate de Ilie Carabulea. Între timp directorul respectiv a murit. Dar una din firmele lui Carabulea a exploatat agricol respectivele terenuri mulți ani.

Primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja, a găsit o oportunitate prin care putea oferi respectivele terenuri beneficiarilor de drept: oamenii din Cisnădie, care au fost deposedați abuziv de comuniști. Mulți dintre ei, sași. Dar apoi a început nebunia proceselor. Firma controlată de Carabulea a atacat decizia în instanță și cei de la Domeniile Statului s-au comportat pe parcursul primelor procese ca și când erau pe statul de plată al omului de afaceri, nu în slujba cetățeanului. După o serie de procese pierdute de Primăria Cisnădie, au început rejudecările. Și procesele continuă și acum. Unele s-au încheiat însă. Pentru că și oamenii au început să dea în judecată.

Acum totul este în suspans. Prefectura spune că nu poate împroprietări, până nu se termină toate procesele. Primăria Cisnădie spune că Prefectura o poate face, dar nu vrea. Omul de afaceri Carabulea, tace, dar exploatează în continuare terenurile agricole. Ca o paranteză, am râs cu hohote citind pledoaria unui avocat al firmei sale la un proces, în care vorbea de „investițiile” majore făcute de firmă în terenuri… adică au arat și au semănat. După care au cules.

Miza terenurilor respective, situate în apropiere de intrarea în Cisnădie dinspre Sibiu, este mare. Pe de o parte, Huja vrea să arate oamenilor că se luptă pentru dreptul lor. Pe de altă parte, oamenii, inclusiv mediul politic local, fac presiuni ca să intre în drepturi. Pe de altă parte, un magnat local precum Carabulea nu cedează așa ușor și are bani de avocați care să prelungească procesele la infinit. Iar restul instituțiilor statului se fac că plouă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș