0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Focar de Pestă Porcină Africană la Șomartin. 26 de porci uciși

Știri din Județ

Ca urmare a confirmării unui un focar de Pestă Porcină Africană într-o gospodărie din localitatea Șomartin, comuna Bruiu a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.


În cadrul ședinței s-a prezentat și aprobat planul de măsuri pentru controlul bolii Pestă Porcină Africană, pentru care s-au stabilit următoarele:

Zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Șomartin, cu o rază de 3 km, care include localitatea: Șomartin – din jud. Sibiu.

Zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Șomartin, cu o rază de 10 km (cuprinde și zona de protecție), incluzând localitățile : Veseud, Chirpăr, Săsăuș, Poienița, Nou Român, Cârța, Arpașu de Jos, Bruiu și Gherdeal – din județul Sibiu și a localităților: Ucea, Corbi, Viștea, Feldioara, Olteț, Rucăr și Toarcla – din jud. Brașov.

S-a decis uciderea suinelor existente în exploatație, în numărde 23 capete porc gras si 3 capete tineret, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”.

Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii se va realiza prin ecarisare alternativă,  îngropare in situ,  pe raza localității Șomartin.

Evaluarea animalelor și produselor s-a derulat conform Hotărârii de Guvern nr. 1214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar, în funcție de rezultatul anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial, se va acorda despăgubirea suinelor, pentru exploatația în cauză, conform legislației în vigoare

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș