19.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Momentul arhaic al ceaiului băut de pescari, recreat la Muzeul ASTRA din Sibiu

Știri din Județ

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, este prezent în mod constant prin programe de cercetare în Delta Dunării. Astfel, specialiștii noștri (muzeografi, cercetători, restauratori etc) au valorificat în timp valori ale patrimoniului material și imaterial.


Am prezentat acest patrimoniu în mod sustenabil, de fiecare dată, printr-o serie de ateliere interactive. Continuăm acest demers prin atelierul de duminică, 27 noiembrie, denumit sugestiv ,,Ceai. La samovar.”. Este vorba despre un eveniment cu scop de socializare între vizitatori și muzeografii muzeului. La Gospodăria de pescar din Mahmudia, monument expus în Muzeul în aer liber, va fi servit ceai făcut din menta recoltată în timpul cercetărilor de teren organizate anul acesta de Muzeul ASTRA în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, va fi recreat momentul arhaic al ceaiului băut de pescari ca pe vremuri, lângă o întindere de apă, dintr-un samovar făurit în Deltă. 

Atelierele au loc în cadrul programului Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a.

Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa pentru ceai (2-3-5l), fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești. Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă și cu farfurioară cu dulceață. 

În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri