1.2 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Să fim mai buni, măcar, de Crăciun

Știri din Județ

Anul 2022 se termină în câteva zile. După doi ani de pandemie, anul acesta ne-a adus războiul din Ucraina cu valul de refugiați. Și din cauza războiului, a pandemiei, dar și a unei piețe internaționale destabilizate, prețurile la toate produsele și serviciile au crescut anul acesta foarte mult. Suntem în iarna cu prețuri și mai mari la utilități și ne gândim cu groază la cum vom putea plăti facturile.

În tot acest context național și internațional, sărbătoarea Crăciunului ar trebui să aducă liniște. Fie că o marcăm în familie, acasă, sau prin excursii în țară și străinătate, Crăciunul este despre bunătate și dărnicie. O sărbătoare a vieții și a dragostei oferită necondiționat nu doar celor dragi, ci și altora.

Luna decembrie a fost marcată și în acest an de multe acțiuni caritabile. Oameni cu suflet mare s-au oprit cu cadouri și colinde la cei mai încercați de soartă. Poate mult mai puțin ca în alți ani. Criza economică se observă în gradul de dărnicie.

Totuși magazinele au fost pline, iar coșurile s-au umplut. Cu un preț dublu sau mai mare ca iarna trecută. Dar toți ne dorim un Crăciun marcat de prosperitate, chiar dacă în realitate, pentru mulți, este un Crăciun mult mai sărac.

Când ne uităm la cadourile de sub brad în dimineața de Crăciun, trebuie să ne aducem aminte de cei care anul acesta nu le primesc. Pentru că nu își permit. Să ne amintim de copiii din familiile sărace, de cei din centre de plasament, de persoanele cu dizabilități, încă izolate în case sau centre, ori de bătrânii care stau pe întuneric să facă economie la curent.

Poate județul Sibiu stă mai bine economic ca media României. Dar avem și aici destui oameni loviți de soartă. Asociații și oameni de bine și-au amintit de unii dintre ei. Alții se zbat tot anul pentru a-i ajuta. Dar nevoia este mare, mult mai mare decât pot acoperi asociațiile și anumite persoane. Este nevoie de un efort mai mare al comunității și al instituțiilor pentru sprijinirea acestor persoane, tot anul, nu doar de Crăciun.

La masa de Crăciun, adesea îmbelșugată, cum este tradiția la români, trebuie să ne amintim să nu facem risipă. Urmează un an 2023 greu financiar pentru toți. Elementul cheie de acum în colo, pentru mult timp, trebuie să fie cumpătarea. Și să nu uităm de cei în nevoie. Egoismul nu își are locul în spiritul Crăciunului, cum nu își are locul în spiritul creștinismului, la care majoritatea românilor aderă.

Sărbători fericite!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri