spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Interesele din spatele Recensământului

Știri din Județ

Publicitate

Ultimul Recensământ mi-a confirmat, încă odată, că există interese ale instituțiilor statului obscure în numărarea reală a persoanelor din țară. Au raportat în date provizorii 19 milioane de români, cu un milion mai puțin ca acum 11 ani, dar în analiza datelor prezentate se vorbește de încă 1 milion de oameni care nu au fost găsiți și au fost totuși numărați din surse administrative. Dar, o privire mai atentă peste date ne arată că cei recenzați din surse administrative, deci negăsiți sunt de 2,5 milioane. Datele apar în tabelele cu etnia și religia.

Unde este adevărul? Ca de obicei, nimeni nu știe. Adică instituțiile statului centrale știu, dar ascund adevărul. Care este interesul să declari 19 milioane populație rezidentă, când, poate ai doar 17 milioane? În primul rând politic. Interesul nostru ca membru al Uniunii Europene este să raportăm populație mare pentru mai multe fonduri. Un al doilea interes politic este intern, acela de a justifica armata de parlamentari, primari, consilieri locali și județeni. Un al treilea interes politic este de a menține un aparat birocratic stufos, deși nejustificat, mai ales în era digitalizării.

Județul Sibiu reprezintă un paradox al datelor Recensământului. Suntem mai puțini, deși o privire în jurul nostru ne arată clar că suntem mai mulți. Mult mai mulți. O analiză a acestor date provizorii și superficiale, ne arată per ansamblu țară că aproape 6 milioane de români și-au schimbat reședința înainte de 2020. Iar alți 300.000 după 1 ianuarie 2021. Datele vin în contradicție cu situația pe județe. Știm că județul Sibiu, mai ales zona Sibiului și toate localitățile din jur s-au umplut de olteni în ultimii 20 de ani. Statisticile comparate din județele Vâlcea, Gorj, Dolj și Olt arată diminuară masive ale populației în ultimii 20 de ani. Unii au plecat în străinătate, la București sau Sibiu. Totuși, când privim populația județului Sibiu, la Recensământ ni se arată că scade.

Conform datelor de la primăriile Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie, Șura Mare, Cristian etc există o creștere uriașă a cererilor de buletine noi, de vize de flotant. Plus există mulți proprietari noi de imobile cu buletine din județele din sud. Altfel spus, încă avem mulți olteni care stau la Sibiu, dar cu buletin din sud. Pentru Recensământ acest lucru nu contează, teoretic. Recenzarea se face după unde locuiești efectiv, indiferent ce scrie în buletin. Dar dacă 2,5 milioane au fost recenzați administrativ, rezultă că au fost puși că locuiesc la adresele din buletin. Altfel spus toți oltenii din județului Sibiu care au buletine din alte județe și nu s-au recenzat au fost trecuți în județele respective.

Ce rezultă de aici? Localități ca Șelimbăr, Sibiu sau Cisnădie au populații mai mari în realitate decât în actele Recensământului. De aici rezultă și fonduri mai puține de la bugetul de stat, pentru că alocările de la centru se face după numărul populației. Ne trezim iar cu situația în care localități din județul Sibiu cu 10.000 locuitori primesc bani pentru 5.000, iar localități din Vâlcea cu 2.000 locuitori efectivi primesc bani pentru 6.000.

Și exemplele pot continua. Toate aceste probleme mulți primari sperau să se rezolve după Recensământ. În realitate s-a perpetuat o minciună, din păcate, cu ajutorul instituțiilor statului.

Publicitate

4 COMENTARII

  1. Olteni? De olteni vă este vouă?! Fiți îngrijorați mai degrabă de rromi (foștii țigani). Este înfiorător cât de mulți sunt. Am ajuns să cred că suntem deja jumătate/jumătate. Și aceștia nu sunt străini de meltenismul și neciopleala ce au ajuns aproape generale. Nu de olteni, moldoveni sau vâlceni să vă faceți probleme, ci de rromi. După politicieni, aceștia sunt adevăratele focare de infecție ale românilor. Și credeți-mă, sunt blând în exprimare…(P.S. Nu uitați să vă duceți la vot)!

  2. In Sibiu se construiesc noi cartiere la fiecare cativa ani. Probabil in ultimii 20 de ani Sibiul s-a marit cu o treime. Se vede in trafic ca suntem tot mai multi. Rezultatele recensamantului sunt false, lucru foarte usor vizibil.

  3. Mai Nicule, de ce esti asa inversunat impotriva „romilor”, de fapt a tiganilor, ca ei asa isi spun si recunosc acest nume? Vrei sa vin cu fapte concrete, nume si alte dovezi despre faptele de „vitejie” ale confratilor tai de dincolo de Boita, indiferent ca isi spun munteni sau olteni? Din pacate, voi oltenii, sunteti o plaga nu doar pentru Sibiu. Cu scuzele de rigoare pentru procentul infim de olteni cumsecade, educati si cu bun simt, voi, oltenii, indiferent ca proveniti de mai sus, mai jos, din stanga sau dreapta Oltului, sunteti o specie aparte, de inculti, lipsiti de cei 7 ani de acasa, plini de ifose, galagiosi, nedisciplinati, grobieni si, din pacate, chiar prosti gramada. Sunt si printre ardeleni specimene aparte, dar voi, mai baieti, bateti orice record. Nu vreau sa jignesc, nu vreau si nu sunt genul de om care sa vorbeasca „a proasta”, dar crede-ma….sunteti groaznici, chiar oribili si mult prea multi. Mai stati pe la casele voastre si lasati-ne. E prea mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri