spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

FOTO: Furt de lemn la Scoreiu. Sătenii exclamă: „Avem lupul, paznic la oi!”

Știri din Județ

Publicitate

Zilele trecute a fost mare scandal în localitatea Scoreiu din județul Sibiu. Poliție, săteni supărați foc, pădurari, controale în teren și remorci de lemne confiscate.


Mai mulți localnici au declarat pentru ziarul Sibiu Independent, că s-au săturat ca hoții de lemne să scape de fiecare dată nepedepsiți. Mai mult, aceștia reclamă faptul că furtul de lemne nu s-ar putea realiza fără complicitatea pădurarilor. Mai mult, acum câteva zile, în cursul zilei de 14 ianuarie, chiar un angajat al firmei de exploatare, alături de încă 3-4 persoane, au fost prinși cu două remorci de lemn suspect, neavând acte de proveniență. Remorcile erau transportate cu ajutorul a două tractoare și au fost interceptate chiar de săteni, pe drumul forestier. Aceștia au fost alertați de transporturile dese de lemn. Locuitorii mai sunt supărați și pe faptul că deși din zonă se scot cantatăți mari de lemn, ei nu primesc deloc din partea primăriei sau că nu au de unde cumpăra.

Împreună cu Poliția, dar și cu reprezentanții firmei forestiere, aceștia au pătruns în pădure pentru a constata vasta defrișare. Acolo au găsit 26 cioate produse în urma tăierilor ilegale de arbori. Conform localnicilor, problemele ar porni chiar de la capul firmei de exploatare, dar și de la un renegat președinte de composesorat, a cărui fiu conduce astăzi firma de exploatare.

Vândută, o remorcă ca cea din imagini poate ajunge și la 1500 de lei.

În urma cercetărilor, polițiștii sibieni au depistat un bărbat în vârstă de 28 de ani, din localitatea Veștem, care ar fi tăiat ilegal și ar fi transportat cantitatea de 10,44 mc de material lemnos, specia carpen, dintr-o zonă aflată în afara fondului forestier, cantitate din care s-au recuperat și confiscat 4 mc, bărbatul fiind sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

CE SPUNE POLIȚIA!

„La data de 14 ianuarie a.c., în jurul orei 16,00, în zona împădurită a localității Scoreiu, pe platforma de exploatare a masei lemnoase, deținută de către o societate comercială specializată, polițiștii Secției de Poliție Rurală Porumbacu de Jos au depistat două ansambluri rutiere, tractoare cu remorcă, acestea din urmă fiind încărcate cu material lemnos.
Întrucât exista suspiciunea rezonabilă cu privire la proveniența materialului lemnos încărcat în cele două remorci, în perioada 14 – 17 ianuarie a.c., polițiștii sibieni, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov, au declanșat verificări pentru stabilirea stării de fapt și aplicarea măsurilor legale în consecință. Astfel, la data de 16 ianuarie a.c., s-a constatat că, în perioada anterioară depistării celor două transporturi, responsabilul în cauză, un bărbat în vârstă de 28 de ani, din localitatea Veștem, ar fi tăiat ilegal și ar fi transportat cantitatea de 10,44 mc de material lemnos, specia carpen, dintr-o zonă aflată în afara fondului forestier, cantitate din care s-au recuperat și confiscat 4 mc, bărbatul fiind sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei.
La data de 17 ianuarie a.c., cu ocazia controlului efectuat în fondul forestier, polițiștii și reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov au identificat 26 de cioate produse în urma tăierilor ilegale de arbori, fiind recuperată cantitatea de aproximativ 1 mc de material lemnos, specia carpen și fag.
În acest context, la nivelul Secției de Poliție Rurală Porumbacu de Jos, s-a deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori, respectiv furt de material lemnos.Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Avrig.
” au transmis reprezentanții IPJ SIBIU

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri