spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

AGNITA: Fuga Lolelor revine în 29 ianuarie

Știri din Județ

Publicitate

Ultima duminică din luna ianuarie este marcată la Agnita cu Fuga Lolelor. În acest an, fuga Lolelor va avea loc în data de 29 ianuarie.

Fuga Lolelor este o tradiție săsească ce datează din secolul al XVII-lea.

În trecut breslele își alegeau noul conducător, iar evenimentul era marcat de predarea lăzii de breaslă de la vechiul staroste la noul staroste. În prezent lada de breaslă este doar un simbol, în trecut aceasta conținea cele mai importante obiecte ale conducătorului (acte, liste cu ucenici, statutul, steagul, avuția etc.). Ritualul predării lăzii de zestre îmbrăca forma unei procesiuni: agnițeni de origine germană, membrii ai breslelor, erau cunoscuți sub numele de Lole, personaje mascate menite să protejeze ritualul de înmânare a lăzii și alaiul de spiritele rele prin zgomot.

Fuga Lolelor este o sărbătoare cu multe variante și obiceiuri, de la sat la oraș, în funcție de comunitate și de zona. În comunitățile din Transilvania, Lolele la sași sau Fărșangul la maghiari, se țineau în perioada dintre Bobotează și Miercurea Cenușii, înainte de lăsata secului, marcând simbolic pregătirea pentru începerea noului an agrar.

Costumul Lolelor este reprezentat de o îmbrăcăminte albă, cu margini colorate (roșii, verzi), pe care se cos des, ca niște solzi, fâșii de până neagră, late. La spate, Lolele au o codiță împletită, legată cu fundiță, iar pe cap poartă o mască specifică, mărginită cu blană de iepure sau nurcă.

PROGRAMUL din 29 ianuarie 2023

Anul acesta evenimentul începe la ora 9.30, când participanții se vor aduna la fosta fabrica Imix de pe str Avram Iancu. De acolo se pleacă spre spre Complex Dacia, unde are loc prima oprire.

Parada se va îndrepta apoi spre centru, unde Lolele se vor opri în fața primăriei. Aici vor fi prezentate și câteva dansuri săsești în fața oficialităților.

De aici se pleacă spre fosta fabrica FIPA. De aici parada se împarte pe grupuri și se fuge prin tot orașul pentru a alunga spiritele rele și iarna grea.

Lolele vor intra în casele membrilor care participă la fugă, unde se cântă, se servesc gogoși, se bea vin cald.

De la ora 20.00, la sala de sport din Agnita, se va desfășura Balul Lolelor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor