spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Dr. Pențea Ioan: Măsuri şi recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor la animale în perioada cu temperaturi scăzute

Știri din Județ

Publicitate

Dr. Penţea Ioan Viorel – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu transmite următoarele recomandări:

Ninsorile şi temperaturile scăzute din perioada de iarnă, pot afecta starea fiziologică şi de sănătate a efectivelor de animale care sunt crescute în exploatațiile comerciale sau în gospodăriile ale populaţiei în situația în care nu sunt respectate normelor de protecţie şi bunăstare, prin care să se asigure toate condițiile impuse în aceasta perioadă şi care se referă la biosecuritate, adăpostire, hrănire, îngrijire, exploatare, transportul la alte locaţii. 

    În acest context trebuie cunoscut că. sănătatea animalelor presupune protecția și bunăstarea acestora, elemente care reprezintă starea animalului la un moment dat în raport cu factorii tehnologici de exploatare, respectiv de asigurarea unui confort biologic, adecvat schimbărilor ce intervin în mediul de viaţă în decursul anului, factori oferiţi de către proprietarii de animale, prin :

• asigurarea spaţiului vital indispensabil,

• supravegherea zilnică a animalelor,

• respectarea normelor tehnologice de exploatare, a parametrilor de microclimat, a ventilaţiei și a normelor de  zooigienă,

• asigurarea consumului necesar de furaje şi de apă,

• aplicarea programelor de profilaxie a bolilor transmisibile, sau a tehnopatiilor,

• asigurarea conceptului de securitate alimentară şi trasabilitate.

 Pentru a asigura o stare de sănătate normală animalelor şi implicit obținerea de produse animaliere corespunzatoare, se recomandă proprietarilor de animale ca pentru perioada anotimpului rece să asigure :

➢ Adăpostirea animalelor în spaţii corespunzătoare speciei şi categoriei de vârstă, care să asigure temperatura, densitatea, volumul de aer, umiditatea, luminozitatea şi zooigiena la parametrii normali, prin :

• remedierea, dupa caz, a elementelor de construcţie exterioare şi interioare deteriorate (alei de acces, padocuri, ziduri, geamuri, tâmplării, tavane, pardoseli, jgheaburi)

• etanşeitatea uşilor şi a ferestrelor pentru a se asigura o temperatură optimă şi constantă în adăposturi;

• asigurarea unor spaţii confortabile pentru perioada fătărilor la specia bovină, porcină şi în special pentru ovine.

• verificarea şi remedierea, elementelor tehnologice (de muls, de furajare, evacuare dejectii, adăpare, ventilaţie);

• asigurarea apei calde necesare pentru igienizarea ugerului, a ustensilelor şi vaselor de muls;

➢ Verificarea şi protejarea surselor de apă şi furaje pentru a nu fi supuse îngheţului.

➢ Inventarul stocului de furaje pe sortimente, asigurarea condiţiilor optime de depozitare şi păstrare, stabilirea şi respectarea raţiilor zilnice de furaje în funcţie de specie şi categoria de animale.

➢ Evitarea administrării de furaje (silozuri sau rădăcinoase) îngheţate care pot provoca avorturi sau alte afecţiuni grave.

➢ Evacuarea şi depozitarea dejecţiilor, a gunoiului, în platforme sau staţii de epurare, astfel încât să nu constituie surse de difuzare a bolilor.

➢ Asigurarea de facilităţi pentru depozitarea cadavrelor şi a altor deşeuri de origine animală destinate distrugerii la unitatea specializată.

➢ Transportul animalelor să se efectuieze numai dacă situaţia o impune şi dacă sunt asigurate mijloace de transport echipate corespunzator care să le protejeze de intemperii.

➢ Animalelor de companie (câini, pisici, iepuri, etc.)  care sunt ţinute afară, să li se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi un adăpost corespunzător, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi a zăpezii.

➢ Să comunice medicului veterinar intenţia de introducere sau scoaterea de animale în / din exploataţie şi a altor mişcări interne de animale.

➢ Să anunţe urgent, medicul veterinar arondat despre apariţia unor modificări în starea de sănătate a animalelor şi păsărilor din exploataţie.

➢ Să colaboreze cu servicile veterinare pentru efectuarea acţiunilor de prevenire a îmbolnăvirii animalelor, planificate pentru această perioadă.

Pentru perioada cu intemperii medicii veterinari verifică, evaluează şi colaborează cu proprietarii de animale pentru respectarea normelor de biosecuritate, protecţie şi bunăstare pentru animalele crescute în exploataţii, precum şi respectarea legislaţiei privind mişcarea acestora în judeţ pe teritorul naţional, în spațiul întracomunitar și la export în tări terțe.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri