14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Lecțiile cutremurelor din Turcia

Știri din Județ

Teama de un cutremur foarte mare care va lovi, curând, România persistă. Și motivat, cred eu, pentru că toți specialiștii sunt de acord că urmează un cutremur mare în zona seismică Vrancea. Alți specialiști, turci, au anunțat în ultimii ani, că în zona respectivă urmează un cutremur mare. Și a venit. Nu unul, ci mai multe. Dacă nu ne putem opune forței naturii, putem totuși să facem ceva preventiv, la capitolul construcții și siguranța acestora.

Dar cine să verifice în ultimii 30 de ani calitatea construcțiilor făcute în România? Cine să verifice respectarea normelor tehnice? În Turcia s-a construit mult și prost. Corupția este în floare acolo și efectele se văd acum. Dar credeți că la noi miile de construcții post 1989 vor sta în picioare la un astfel de cutremur mare? Eu cred că multe asemenea construcții vor cădea. Ca piesele de domino. Pentru că și la noi s-a construit mult și adesea fără respectarea normelor tehnice.

Avem teoretic o instituție a statului numită Inspectoratul de Stat în Construcții care tocmai asta ar trebui să verifice: calitatea construcțiilor. Pe toate fazele. În realitate această instituție este o invenție a statului pentru muls bani de la dezvoltatori imobiliari. Pentru taxe. Acum 12 ani, Banca Mondială spunea în scris despre deficiențele de la această instituție. Prin 2016 a mai fost un raport al Corpului de Control al Guvernului care a arătat că instituția este de fapt nefuncțională în scopul ei. Așa, și? Și nimic. Acum instituția se laudă lunar și trimestrial cu rapoarte naționale pe internet cu controale și amenzi, dar mai ales cu taxele încasate. Nu au ei mulți angajați, dar un buget de aproape 8 milioane de lei noi, lunar, la salarii. Și anunță 4000 de controale pe trimestru… cică în teren. Asta în condițiile în care per inspector revin 150 de lei cheltuiți pe combustibil pe lună…. Poate au abilități de teleportare prin județ inspectorii în construcții!

La Sibiu instituția are un șef, interimar ca mai toți directorii la stat, și trei inspectori în construcții. Altfel spus acești 4 oameni ar trebui să meargă în teren la toate noile construcții să verifice principalele etape. Aiurea! Știm cu toții că aceasta nu se întâmplă. Plus că alături de Poliția Locală din localități și la nevoie și cea județeană ar trebui să verifice toate construcțiile ilegale. Să nu apară… dar este plin județul de ele. Dar instituția încasează taxe, și pe cei din Guvern nu-i interesează restul. Așa că nu poți pretinde de la 4 oameni să fie pe la toate construcțiile noi, într-un județ ca Sibiul. Așa că munca lor se rezumă la birou, adesea. Colectează taxe, avizează proiecte etc. Birocrație.

Dar în caz de un cutremur mare în România, când multe blocuri și la noi vor pica la fel ca în Turcia, cine va fi găsit vinovat? Statul este expert în a fi mereu nevinovat. Așa că vor pasa problema la firmele de construcții, la diriginții de șantier și la dezvoltatorii imobiliari. Doamne ferește să pice vina pe instituțiile statului care au vizat respectivele clădiri și au încasat taxele aferente!

Mai țineți minte bulinele pe clădirile cu risc mare seismic? Aceea a fost soluția statului român la un moment dat la problema aceasta. Au pus bulina, deci este pe riscul locatarilor. Dar când vor cădea blocuri noi nouțe, ridicate în ultimii 20 de ani, ce vor mai face? Pentru că inspectorii nu au fost când se turna betonul la stâlpii blocurilor la minus 8 grade, nici nu au urmărit dacă se vibrează stâlpii de beton, ori dacă fierul din plăci și stâlpi este cel recomandat. Și lista viciilor de construcții poate continua. Mulți dezvoltatori s-au zgârcit la materiale pentru un profit mai mare. Au sărit sau grăbit etape de construcție, fără să respecte normele tehnice. Și nimeni nu i-a văzut. Important este că statul și-a luat taxele pe construcțiile noi. În rest, cine are noroc la următorul mare cutremur care va lovi România, vom vedea!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri