12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Atacul la viața privată

Știri din Județ

Legislațiile românească și europeană sunt destul de clare privind drepturile vieții private. Ca jurnalist este greu, de multe ori, să discerni între subiecte de interes public din viața publică a unui individ de cele din viața privată. Ultimele nu fac obiectul interesului public. În teorie.

Dar goana după senzațional, vizualizări și like-uri pe Facebook produce adesea derapaje în presă, dar și în mediul online, în general. Pentru că pe lângă ziare online, avem o grămadă de formatori de opinie, cu mii de urmăritori, care generează conținut de interes public (mai mult sau mai puțin).

Adesea au ajuns la mine informații și dovezi privind viața privată a unor persoane publice din Sibiu. Am cântărit informațiile și cele de interes public le-am publicat sau am aprobat colegilor redactori să le publice. Nu doar la SIBIU INDEPENDENT, ci și în activitatea anterioară de presă la Sibiu 100%, spre exemplu. Ca o notă, deși 4 ani am condus redacția de acolo, după plecarea mea, numele mi-a fost șters de pe toate articolele, deși legislația privind drepturile de autor prevede altceva.

Revenind la viața privată a persoanelor publice, aceasta reprezintă interes pentru articole de presă în anumite cazuri. Spre exemplu: un demnitar local își face casă cu o firmă care în același timp construiește o clădire pentru instituția publică condusă tot de respectivul demnitar. Și exemplele asemenea pot continua. Dar când informația este despre un copil al unui demnitar, atunci derapajul este clar. Devine chiar ilegalitate.

Am ambiția de a reuși să nu trec linia fină a vieții private. Deși am fost chiar eu în colimatorul altor colegi de breaslă care au înșirat minciuni la adresa vieții mele private în fițuici tipărite și distribuite special în zona unde locuiesc părinții mei. Mizerii pe care le-am trecut cu vederea.

Înțeleg enervarea demnitarilor locali când li se încalcă dreptul la viață privată. Adesea aceștia nu dau în judecată persoanele care le încalcă acest drept și se rezumă, ca mine, să treacă peste. Dar mojicia unora ajunge, uneori, și la copii. Stigmatizarea minorului, abuzul asupra acestuia prin relatarea detaliilor vieții lui îi vor afecta dezvoltarea emoțională și psihică.

Știu că la Sibiu se face de mulți ani presă pe bani. Unii pe bani grei. Dar, totuși, trebuie să existe o limită. Dacă nu limita bunului simț, măcar limita legii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri