spot_img
12.3 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Aeroportul Sibiu: Licitația cu bucluc pentru alegerea serviciilor de diriginte de șantier

Știri din Județ

Publicitate

După ce în iunie 2022, Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul de modernizare a terminalului Aeroportului Internațional Sibiu, a venit rândul unei noi licitații pentru serviciile de dirigenție de șantier. Pentru partea de proiectare și construcție contractul s-a încheiat cu asocierea CON-A S.R.L. (lider) – BOG’Art S.R.L. (asociat) şi UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. (asociat).

Modernizarea este finanțată în mare parte din fonduri europene. Valoarea totală a proiectului depășește 54 de milioane de euro.

La licitația pentru servicii de dirigenție de șantier s-au prezentat două asocieri. La verificarea tehnică a documentelor depuse asocierea din România a firmelor Structurall Consulting Napoca SRL – leader de asociere (cu sediul în Cluj Napoca) și Confirm Construcții SRL – asociat  (cu sediul în Cluj Napoca) a fost respinsă. Aceasta a fost declarată de comisia de licitație ca  fiind inacceptabilă (în baza art. 140, alin. (4), din Hotărârea de Guvern nr. 394/2016) și  neadecvată (în baza art. 228, alin. 5 indice 1 din Legea nr. 99/2016).

Câștigători desemnați după intervenția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor

Cealaltă ofertă a fost depusă de o asociere condusă de o firmă din Săcele, Brașov, Davitravell Srl. Aceasta figura la momentul licitației fără angajați. Iar asocierea era făcută cu Daviconin Srl, tot din Săcele, care are sediul la aceeași adresă cu prima. Dar a treia firmă asociată era ClarineT din Milano. Cea din urmă este o corporație cu sedii în Europa, Asia și Africa și cu multiple proiecte mari de infrastructură, în special în sectorul petrolier și de gaz. Firma italiană a fost fondată în 2007 de Marco Ramognino.

Datele financiare ale firmei Davitravell Srl din Săcele

Am întrebat conducerea Aeroportului internațional Sibiu cum s-a acceptat oferta firmei din Săcele fără angajați. „Inițial, în cadrul ultimei etape de evaluare, respectiv, cea de evaluare a documentelor-suport depuse pentru demonstrarea informaţiilor din DUAE (Documentul unic de achiziţii european), oferta depusă de  Davitravell SRL a fost declarată inacceptabilă. Davitravell SRL a contestat această decizie a comisiei de evaluare la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, care, i-a admis contestația și a obligat Aeroportul să reia etapa de evaluare a documentelor-suport”, ne-au declarat reprezentanții aeroportului din Sibiu.

După intervenția CNSC, oferta prezentată de ofertantul Davitravell SRL a fost desemnată ca ofertă câștigătoare pentru această procedură de atribuire în urma aplicării criteriului de atribuire și a verificării documentelor-suport aferente probării informațiilor prezentate în DUAE. „Precizăm faptul că ofertantul Davitravell SRL a depus în cadrul propunerii tehnice toate documentele solicitate în vederea demonstrării îndeplinirii cerințelor pentru fiecare categorie de personal, inclusiv declarațiile de disponibilitate date de fiecare expert propus pe poziția aferentă”, au declarat reprezentanții Aeroportului Sibiu.

Contractul câștigat de asocierea condusă de Davitravell Srl la Aeroportul Internațional Sibiu

Conform surselor SIBIU INDEPENDENT firma Davitravell și firmei ei soră Daviconin nu aveau activități importante în România până acum doi ani. Apoi, brusc, au câștigat multiple contracte de dirigenție de șantier pentru modernizări de aeroporturi în țară la Craiova, Timișoara, Bacău, dar și alte mari proiecte de infrastructură. Dacă în perioada 2018-2021 firma abia a ajuns la o cifră de afaceri între 35.000 și 220.000 de lei, lucrurile s-au schimbat mult în bine în 2022.

Un contract și de 5 ori mai mare decât altele asemenea în țară

Contractul câștigat de asocierea condusă de firma Davitravell din Săcele are o valoare estimată de 1,8 milioane lei, dar cu o valoare contractată de aproape 1,4 milioane de lei. Spre comparație proiecte asemănătoare câștigate de aceeași firmă pentru servicii de dirigenție de șantier la modernizarea Aeroportului din Craiova „Extindere terminale Plecări şi Sosiri la Aeroportul Craiova” – Lotul 1 au fost de 168.000 de lei. În 2022, pentru aceleași servicii la proiectul de modernizare „Terminal plecari curse externe” din Aeroportul Timișoara, aceeași firmă a câștigat contractul pentru 480.000 de lei.

„Valoarea estimată a achiziției a fost stabilită prin studiul de fezabilitate și face parte din valoarea aprobată prin Contractul de finanțare” au explicat reprezentanții Aeroportului Internațional Sibiu.

FOTO principal: Proiectul de extindere al terminalului Aeroportului Internațional Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda