5.2 C
Sibiu
vineri, 31 martie, 2023

SIBIU: Ministrul Educației vrea efcientizarea trecerii creșelor de la primării la minister

Știri din Județ

- Advertisement -spot_img

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi, la Sibiu, că a cerut eficientizarea procesului de preluare a creşelor de la autorităţile locale şi că este normal să fie date cât mai repede în folosinţă, ca acelea care au fost finalizate recent prin investiţii dar nu primesc copii deoarece sunt în curs de acreditare şi avizare.


Ministrul Educaţiei a fost întrebată de presa locală dacă se are în vedere reducerea duratei procedurilor de acreditare, avizare şi ocupare a personalului pentru creşele noi, având în vedere că în Sibiu există trei cazuri de astfel de unităţi care au fost realizate recent prin investiţii derulate de autorităţile administrative, dar copiii pentru care au fost construite stau acasă până la finalizarea acestor proceduri care durează între o jumătate de an şi chiar un an.

Ligia Deca a răspuns că a solicitat o eficientizare a duratei acestor proceduri, atât pentru creşele şi grădiniţele noi, cât şi pentru creşele care sunt preluate de la administraţia locală, însă cu respectarea legislaţiei în vigoare, deoarece nu se poate sări peste aceste etape.

„Noi, în procesul acesta de prioritizare a educaţiei timpurii, care include inclusiv preluarea creşelor de la autorităţile publice locale, am alocat anul trecut un număr mare de posturi special cu destinaţie pentru clădirile noi sau (…) pentru cele pe care le-am preluat de la autorităţile publice locale. Continuăm să facem acest lucru pe măsură ce fie preluăm creşe sau se dau în folosinţă şi obţin toate acreditările şi toate avizele clădirile nou construite. Sigur că este întotdeauna un interval între momentul în care clădirea este gata, obţine toate autorizările şi calendarul pentru includerea în reţeaua şcolară, care înseamnă inclusiv concursurile şi alocarea de personal, dar eu cred că ceea ce este important este ca toată procedura să fie una legală. Chiar adineaori am avut o discuţie pentru a clarifica birocratic ce paşi mai trebuie făcuţi pentru a deschide cu celeritate o grădiniţă într-un corp nou construit. Şi este şi interesul nostru ca din punct de vedere al demersurilor care sunt în dreptul nostru, al Ministerului Educaţiei, al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIS) şi al inspectoratelor, să facem paşii foarte repede, dar în cadrul legal. Adică nu putem sări anumite etape, mai ales când vine vorba despre siguranţă şi despre respectarea legislaţiei”, a punctat ministrul Educaţiei.

Ea a adăugat că trebuie eficientizate aceste proceduri şi în contextul în care în următorii ani vor fi circa 700-800 de creşe şi grădiniţe noi care vor fi date în folosinţă, prin investiţii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi alte programe.

„Deci în ceea ce priveşte aceşti paşi, am şi rugat să facem o analiză în contextul preluării creşelor, că au fost o serie de probleme şi acolo, fiind volum mare de preluare şi ne dorim ca tot ceea ce înseamnă legislaţia pe educaţie timpurie să aibă nişte paşi eficientizaţi, tocmai pentru a grăbi procesul. Ştim cu toţii că avem câteva sute, 700-800 de grădiniţe şi creşe care vor fi date în folosinţă în următorii ani pe PNRR şi pe alte programe de investiţii şi atunci normal este ca ele să intre cât mai repede în sistem. Este nevoie mare de ele”, a mai menţionat ministrul Ligia Deca.

Trecerea creşelor în subordinea Ministerului Educaţiei este prevăzută în Hotărârea de Urgenţă nr. 100 din 10 septembrie 2021.

Sursa info: AGERPRES

FOTO: Creșa din Ștrand recent inaugurată de Primăria Sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele Știri