12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Expoziție de fotografie din colecția Muzeului Național Brukenthal Sibiu, vernisată la Bistrița

Știri din Județ

Expoziția de fotografie “Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, din colecția Muzeului Național Brukenthal Sibiu va fi vernisată la Bistrița


Colecția de clișee pe sticlă a Muzeului Național Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger este una dintre cele mai mari și mai complexe colecții de acest gen păstrate într-o instituție muzeală din România, acoperind majoritatea subiectelor specifice fotografiei din perioada interbelică.

Imaginile având ca temă principală zona Mărginimii Sibiului (cu localitățile: Boița, Galeș, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Rășinari, Rod, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca – prezente în expunere, menționate aici în ordine alfabetică) însumează aproximativ 277 de piese și au fost realizate în atelierul fotografic al fraților Emil și Josef Fischer, cel mai important și longeviv atelier fotografic sibian.

În expoziția Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci, în colecția de clișee pe sticlă a Muzeului Național Brukenthal organizată în această primăvară la Muzeul Bistrița sunt expuse reproduceri fotografice după clișee pe sticlă mai puțin cunoscute vizitatorilor precum: vederi generale ale localităților ce constituie Mărginimea Sibiului, secvențe de viață cotidiană, interioare ale unor locuințe țărănești, portrete de tineri și bătrâni, femei și bărbați îmbrăcați cu hainele lor „cele bune”, pe care le purtau doar la biserică sau de sărbători, toate imaginile fiind trecute prin filtrul unei scenografii atent gândite de fotograf.

În anul 2021 expoziția a fost organizată la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, cu acest prilej tipărindu-se și un album al expoziției finanțat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

Expoziția va fi vernisată la Bistrița, în 22 februarie 2023, ora 17. La eveniment participă Grupul Vocal Tradițional SPICE, prof. Anamaria Marti.

Perioada: 22 februarie – 10 martie 2023

Locație: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Curatori: Delia Voina, Alexandru Constantin Chituță

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri