12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Lansare de carte cu public numeros, la Biblioteca ASTRA din Sibiu

Știri din Județ

Prezentarea volumului „Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)” de Mircea Gheorghe Abrudan a strâns astăzi în foaierul Bibliotecii ASTRA un public numeros, interesat de istoria și cultura spațiului transilvănean, în general, și de istoriografia religioasă, în special. Cu acest prilej, alături de autor, au fost prezenți invitați din sfera învățământului superior sibian, a institutelor de cercetare, reprezentanți ai autorităților locale și județene și reprezentanți din mass-media.

Publicată sub formă de volum la finalul anului trecut, în ediție revizuită și adăugită, lucrarea reprezintă rodul unui demersul de cercetare doctorală întreprins de istoricul clujean Mircea Gheorghe Abrudan. Volumul prezintă istoria și misiunea clerului militar orthodox, ilustrând parcursul slujirii pastorale a preoților ortodocși care serveau în armatele imperiale habsburgice.

„Interacționând cu cercetările vizând Imperiul care au cunoscut un oarecare reviriment și au dus nuanțarea și înnoirea discursului istoriografic, Mircea-Gheorghe Abrudan a reunit, în definitiv, în paginile acestei lucrări trei studii de caz relevante pentru însăși istoria Monarhiei: o istorie sintetică a vieții bisericești instituționalizate a populației ortodoxe din Imperiu, o istorie instituționalizată a organismului din cadrul armatei imperial menit să răspundă nevoilor spirituale ale membrilor corpului militar și, în fine, o istorie a clerului ortodox care a activat în acest context.”, a notat Pr. prof. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan în prefața volumului „Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)” (p.14).


Activitățile și proiectele desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri