spot_img
10.9 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

BRATEIU: Problematica romilor dezbătută la firul ierbii de autorități

Știri din Județ

Publicitate

Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu a convocat astăzi Grupul mixt de lucru pe problematica romilor la Brateiu. Reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei, DSP, IȘJ și alte instituții au dezbătut cu Traian Căldărar, consilier local rom despre căsătoriile fetelor minore rome și alte aspecte.


De peste 20 de ani, Traian Căldărar este consilier local, reprezentant al comunității de căldărari rome din Brateiu. El a remarcat că este prima dată când autorități de la județ sunt interesate de un dialog cu comunitatea de căldărari despre tradiții versus lege. Căldărar a susținut pe tot parcursul întâlnirii că romii căldărari din Brateiu respectă obiceiurile vechi de sute de ani în ce privește căsătoriile. El a afirmat cu convingere că nu este nicio contradicție cu legea. Mai mult, referitor la retragerea fetelor rome din școli, după primele clase primare este parte a strategiei familiilor rome de a-și proteja copii. Ei consideră școala un potențial factor de risc pentru fetele tinere pregătite pentru căsătorii aranjate. Căldărar a susținut că sunt două tipuri de romi: cei bogați și cei săraci. Iar căsătoriile se aranjează, nu pentru bani, ci între membrii aceleiași caste.

Traian Căldărar, consilier local rom în Brateiu

Autoritățile văd lucrurile diferit

Comisar Mihaela Huzoaică de la Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu a arătat că scopul întâlnirii este de a arăta deschidere pentru a ajunge la un numitor comun. Ea însă a precizat că obiceiurile invocate de romi nu pot fi în afara legii românești. Huzoaică a spus că compartimentul de prevenire a criminalității pe care îl reprezintă a arătat mereu deschidere pentru a ține întâlniri cu femeile și copii romi. Scopul acestor întâlniri este de a explica drepturile lor. De altfel, a remarcat că și la această întâlnire au fost prezente puține femei roma, care nu au stat prea mult. Unul din motive fiind, poate, și faptul că liderul comunității a monopolizat discursul comunității.

Consilierul rom Traian Căldărar a avut o serie de contra-argumente la informațiile oferite de comisarul de poliție. El a insistat că în Brateiu nu sunt probleme legate de căsătorii și agresiunea fizică și sexuală a femeilor rome. El a delimitat faptul că în Brateiu există două comunități de romi: căldărarii și alții. Primii țin obiceriurile rome, ceilalți mai puțin.

Maioul Cristian Radu le-a reamintit romilor prezenți că sunt mai întâi cetățeni români. Și ei trebuie să respecte toate legile țării, inclusiv în ce privește minorii și căsătoriile.

Primarul Marian Elena vorbește de pași mici

Primarul comunei Brateiu, Marian Elena a vorbit de pași mici și de mult timp necesar pentru a împăca tradițiile rome cu legea românească. Ea a avut un ton moderat și a vorbit de multele proiecte desfășurate pentru romi în ultimii 20 de ani. Totuși, din relatările consilierului Traian Căldărar, romii nu și-au schimbat obiceriurile în această perioadă.

O profesoară de la școala din Brateiu, prezentă în sală, a spus că romii își retrag copiii de la școală de la primele clase. Mai ales fetele. Căldărar a evitat să răspundă câți copii minori romi din totalul lor sunt acum în școală. Dar profesoara i-a dat răspunsul: sub 10%. Căldărar a reiterat ideea că fetele rome sunt retrase de la școală pentru propria siguranță. Toate intervențiile specialiștilor de la Inspectoratul Școlar, Direcția de Sănătate Publică și alte instituții pe acest subiect nu l-au putut convinge. Comisar de poliție Mihaela Huzoaică a punctat spre final că este dreptul fetelor rome să aibă educație școlară și dreptul să decidă asupra vieții lor. Din păcate, a constatat ea, aceste lucruri sunt decise pentru ele de familie.

Primarul Marian Elena alături de prefectul Mircea Crețu

Prefectul promite să revină la Brateiu

Prefectul Mircea Crețu a promis, la final, să revină la finele lunii aprilie la Brateiu pentru o întâlnire cu mai mulți membri ai comunității. El a insistat ca o întâlnire să fie făcută doar cu femeile și copiii romi. Pentru a le auzi dorințele lor, nu cele exprimate de bărbații comunității pentru ele.

VIDEO: Înregistrarea dezbaterii pe problema romilor de la Brateiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda