14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Muzeul Brukenthal Sibiu a deschis la Chișinău prima expoziție în limba română

Știri din Județ

Realizată prin colaborarea dintre Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Muzeul Național de Artă al Moldovei prin generozitatea colecționarului George Șerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță – managerul interimar al muzeului Brukenthal, expoziția este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor românești din diaspora și de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri și tehnici.

Expoziția a fost organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, Institutului Cultural Român Mihai Eminescu și Departamentul pentru relația cu Republica Moldova a Guvernului României.

Printre cei peste 50 de artiști români, ale căror lucrări sunt expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), se numără George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Victor Vladimir Ciobanu, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Paul Neagu.

Vernisajul expoziției a avut loc în sala mare a Muzeului Național de Artă al Moldovei, în data de 23 martie 2023. La eveniment au participat: ministrul culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, consilierul prezidențial prof. Univ. Dr. Sergiu Nistor, președintele ICR, Liviu Jicman, secretarul de stat, Adrian Dupu, ambasadorul României, ES Cristian-Leon Turcanu, directorul adjunct Narcis Afrăsinei, managerul Muzeului Brukenthal, dr. Alexandru Chituță, managerul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei Chisinău, Tudor Zbarnea și numeroși oameni de cultură și tineri.

„Avem o cultură deschisă, care comunică cu lumea”, a declarat ministrul Culturii din Republica Moldova. adăugând că aceasta este prima expoziție de pictură în limba română, având în vedere că limba oficială și-a recăpătat în sfârșit numele corect. „Domnul Sergiu Nistor mi-a șoptit acum o idee minunată. Este prima expoziție în limba română din Republica Moldova. În limba română pentru că, iată, limba română și-a căpătat statutul firesc”.

Excelența Sa, domnul dr. Sergiu Nistor, consilier prezidențial la Presedinția României a afirmat: „Este un lucru care încălzeşte sufletul faptul că pentru prima dată identitatea culturală comună a românilor de pe ambele maluri ale Prutului este recunoscută legal, în virtutea Constituţiei. Ceea ce se întâmplă în această seară este cultivarea acestei comuniuni şi mă bucur că dl. manager Alexandru Chituţă a organizat aceste serii de evenimente la Chişinău. Muzeul Naţional Brukenthal şi domnia sa au această putere de a organiza evenimente culturale de excepţie”.

Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a spus că este o expoziție valoroasă prezentă de Ziua Unirii Basarabiei cu România: „Ne-am dorit foarte mult ca această expoziție prezentată de Ziua Națională a Culturii la București să fie prezentă de Ziua Unirii Basarabiei cu România la Chișinău. Este un început simbolic pentru o itinerare pe care o dorim foarte lungă, și revenind la lucrări, sunt lucrări foarte valoroase care nu ar  fi fost posibile să le aducem atât de ușor aici dacă nu ar fi fost energia unei echipe atât de inimoasă, în primul rând a lui George Șerban, care ne-a pus la dispoziție această lucrări cu titlul gratuit, curatorului expoziției – Alexandru Chituță, și tuturor partenerilor instituționali din România și Rep. Moldova, care au făcut acest lucru, în primul rând gazdei acestei expoziții – Muzeului Național de Artă al Moldovei, care este foarte reprezentativă pentru arta românească, dar și pentru creativitatea în spațiul internațional al artiștilor români. Iată, dacă ne uităm pe simeze, vedem că arta românească a fost mereu racordată cu   curentele europene și lucrări care pot să fie prezente în cele mai expoziții sau muzee din lume.”

„Mă bucur să venim la Chişinău cu o serie de evenimente organizate în dialog cu dl. Sergiu Nistor şi ICR cu finanţarea Guvernului României. Este primul eveniment pe care Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu îl realizează aici, dar vor mai urma şi altele. Am semnat un acord de colaborare cu mai multe instituţii culturale din Chişinău.

Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei românești contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagonişti şi intenţionează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experienţe artistice  începând din anii 1970 şi până în prezent.

Colecţia avocatului George Şerban este arhicunoscută şi consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din ţara noastră, iar o parte importantă din această colecţie este consacrată graficii româneşti însă în expoziţia de faţă, respectiv acest catalog, se găsesc şi lucrări de sculptură. Sunt artişti care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui program care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se: Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării”, a afirmat Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei şi managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Muzeul Național de Artă al Moldovei a primit cu acest prilej şi o donație importantă din partea colecționarului George Șerban, a spus directorul instituției, Tudor Zbârnea: „Am primit 16 stampe japoneze de xilogravură dintre care 9 din epoca Meiji și 7 din epoca Edo. Dar în afară de aceasta, încă 5 foi grafice: dintre care două gravuri de academicianul Mircea Dumitrescu, o gravură de Teodor Filip, iarăși un artist român important, cunoscut mai mult ca sculptor”. Despre expoziția „Artiști români pe mapamond”, directorul MNAM, Tudor Zbârnea, a subliniat că este foarte importantă prezența artiștilor prin operele expuse, mulți dintre aceștia fiind pentru prima dată în fața publicului de la Chișinău: „O parte dintre artiști lucrează în diferite țări, nume sonore din arta românească, cum este Brauner, sau Marcel Iancu, George Apostu, Paul Neagu – un artist excepțional afirmat în occident, la Londra, putem spune că e o expoziție care se cuvenea a fi îngrijită aici la Chișinău, pentru că artiștii de aici să o vadă, să înțeleagă cumva ce se produce în arta românească”.

Expoziția are o încărcătură simbolică, mai ales în aceste zile, a subliniat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu: „Mă bucur că această expoziție emblematică a ajuns și la Chișinău, așa cum spunea și directorul Muzeului Național Brukenthal, expoziția prezintă artiști români de pe ambele maluri ale Prutului, ceea ce întărește faptul că împărtășim aceeași cultură, nu doar aceeași limbă și aceeași istorie. Mă bucur că iubitorii de artă din Rep. Moldova vor avea ocazia în aceste zile, cu o încărcătură istorică extrem de deosebită, să viziteze această expoziție”.

Numeroşii participanţi la eveniment s-au arătat plăcut surprinşi şi bucuroşi de realizarea acestei expoziţi. Artistul plastic Victor Hristov din Chişinău a afirmat: „E foarte interesantă, se deosebeşte mult de ceea ce facem noi, din păcate. Suntem sub influenţa pe care am avut+o, dar încet, încet încercăm şi noi”.

Organizatorul Taberei Internaţionale de pictură din Republica Moldova, Anatol Creţu, prezent la eveniment a afirmat: „Este extraordinară această expoziţie prin abordarea temelor şi prin talentul autorilor.”

Muzeul Naţional Brukenthal a donat Bibliotecii Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi peste 50 de exemplare de carte de specialitate.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan, a primit din partea conducerii Muzeului Naţional Brukenthal şi o lucrare de pictură realizată de artista Suzana Fântânariu.

Expoziţia va putea fi vizitată la Chişinău până în 23 aprilie 2023.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri