spot_img
9.1 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Săptămâna verde în școlile și grădinițele din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Aceasta saptămână cu numărul 13 a fost alocată în programa scoalară și preșcolară ca fiind săptămâna dedicată protecției mediului înconjurător. Cu aceasta ocazie fiecare școală și grădiniță desfășoară activități interne și externe prin care își propun sporirea conștientizării asupra mediului înconjurator, însușirea și deprinderea unor practici prietenoase și durabile în armonie cu mediul.

Cu aceasta ocazie Grădinița numarul 38 din Sibiu “Elefănțelul curios” a avut ca invitat în cadrul grupei mari de preșcolari condusă de domnișoara educator Anca Sioneanu pe responsabilul de mediu de la o companie din industria automotive a județului Sibiu, în persoana domnului Andrei Albu. Acolo, acesta le-a vorbit micuților pe înțelesul lor despre noțiunile de mediu incojurător, factori și aspecte de mediu, schimbări climatice, antropizare, încălzire globală ori distrugere stratului de ozon. S-au subliniat efectele nocive ale poluării datorate industrializarii, traficului rutier si s-a incurajat pentru viitorul apropiat cand copilașii vor creste mai mari, utilizarea bicicletelor, a mijloacelor de transport electrice, ori de transport in comun. Plimbari si iesiri in natură în detrimental butonării gadget-urilor.

În cadrul interacțiunii cu micutii, un segmet foarte important a fost prezentarea pricipalelor tipuri de deseuri și modul acestora de colectare. Expunerea s-a incheiat cu demonstrații practice. S-au împrăstiat mai multe tipuri de deșeuri precum cele vegetale, hartie-carton sau plastic metal pe care micutii au trebuit să le depună la pubela corespondentă. Lectorul a fost plăcut surins de receptivitatea copiilor și de cunostintele pe care acestia le aveu deja însușite din familie. La final cu toții au fost premiați cu dulciuri și felicitări.

Andrei Albu: “Lucrez zi de zi cu persone adulte pe care doresc să le responsabilizez cu privire la aportul pozitiv ori negativ pe care fiecare dintre noi îl putem aduce asupra mediului. Să înțelegem importanța colectării selective și a economisirii resurselor. Oamneii trebuie să înțeleagă faptul că anumite resurse sunt epuizabile iar utilizarea, exploatarea acestora a inceput să coste tot mai mult. Este timpul să ne reorientăm spre resurse regenerabile care mediul, natura ni le oferă gratuit. Să exploatăm la maxim fiecare deșeu pe care îl generăm. Oamenii le spun incorect gunoaie. Gunoi este ceva care nu mai deservește la nimic, ceva eșuat. Natura a fost creată de Dumnezeu cu atâta perfecțiune, din păcate de mult ori cei care eșuează în a proteja natura suntem noi, specia umană. Generăm deșeuri, deșeuri prin a căror reciclare putem da un restart economiei circulare, dezvoltării durabile. Nu avem gunoaie, avem clase, tipuri de deșeuri. Am fost surprins de faptul că mulți dintre copilași cunosteau din familie tipurile de deșeuri și pubelele aferente unde acestea trebuie depuse. Bazele în protecția mediului se pun din familie. Îi felicit pe acei părinți care alocă timp din educația copiilor pentru mediu ”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri