4.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Habemus neurologia(m)! Unii au nevoie de psihiatrie

Știri din Județ

Cea mai importantă știre locală din Sibiu de săptămâna aceasta a fost finalizarea lucrărilor la secția de neurologie a Spitalului județean Sibiu. După ani de chinuri și mulți bani investiți. De săptămâna viitoare își va primi și pacienții sub denumirea de Clinica Neurologie.

Dar nicio veste bună nu scapă nepedepsită. Renovarea din temelii a clădirii istorice din strada Pompeiu Onofrei a fost în ultimii 5 ani un cartof fierbinte pentru Consiliul Județean Sibiu. Au scris proiect și au primit bani europeni. Asta în 2017, când Daniela Cîmpean era președinte la Consiliul Județean Sibiu și PSD-ul la Guvernare. Subliniez asta, pentru că astăzi a ieșit PSD cu un comunicat urât în care au vrut să scoată în evidență că „ei au dat banii”. De parcă nu echipa de Consiliul Județean de atunci, adică liberalii, au scris propiectul. Un proiect bun, pentru că a primit fonduri conform unor grile, prin program național. Aportul PSD-ului de la Guvern a fost că a respectat legea și a semnat contractul de finanțare. Ca să fim clari!

Dar apoi a început nebunia. După licitație, firma câștigătoare, sibiană, a dat rateu după rateu. Și în doi ani în loc să termine clădirea a făcut 5%. Au zburat de pe șantier cu mare scandal în presă. Aflăm astăzi că au câștigat în instanță între timp și li s-a ridicat și certificatul negativ dat de Consiliul Județean Sibiu la vremea respectivă. Altfel spus, așa este justiția la noi. Asta înseamnă că mai pot participa la licitații….

După au urmat 10 luni de refacere a proiectului, licitație, actualizare costuri. Apoi o altă firmă sibiană cu alte două în asociere a câștigat proiectul. Total NSA a fost acuzată imediat, dar și mai târziu că este firma de casă a PNL. Dar, ciudat (?!), au reușit să termine la timp proiectul și să mai facă și multe lucrări neprevăzute inițial.

Au urmat contractele cu firmele furnizoare de echipamente și acum avem o clinică de sine stătătoare, cu propriul CT, RMN, laborator analize și 75 de paturi. Plus multe alte echipamente moderne. Și cu secție proprie ATI. Dacă mâine Consiliul Județean Sibiu decide să o rupă de spitalul mare și să îi dea statut juridic, o poate face. Aici funcționează neurologie și hematologia.

Conferința de presă, menită să fie și un moment festiv, pentru a vizita clădirea modernizată, a fost deturnată spre final. Cumva interesul era din partea unor jurnaliști spre alte subiecte legate de spital. Subiecte de interes, este adevărat, dar care nu făceau obiectul respectivei conferințe. Ca și cum te-au duce la ora de matematică – algebră la școală și ai întreba de geometrie. Că doar tot matematică este!

Dincolo de toate sincopele, multe puse ca piedici de alții în timp, avem o clădire modernizată și dotată la standarde 2023. Și asta este o reușită. Dar ceea ce ar trebui să fie un prilej de sărbătoare a devenit o bălăcăreală publică dezgustătoare. Se vede că se apropie anul electoral. Apropo, am și eu o întrebare: politicienii și acoliții lor din toate domeniile nu ar trebui să treacă un test la …. psihiatrie? Așa ca să știm și noi, nu de altceva!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri