spot_img
10.9 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Invazia șacalului în județul Sibiu face prăpăd. Autoritățile au statistici, nu soluții

Știri din Județ

Publicitate

Tot mai des auzim în ultimii 3 ani în județul Sibiu de șacali care au omorât animale domestice. Fermieri care se plâng de oi ucise, dar și multe alte animale. Vinovat? Șacalul. Un animal sălbatic, asemănătoar cu câinele intrat în România acum 50 de ani aproximativ. Deși până acum câțiva ani era o prezență doar în pădurile din sud-estul României, de 10 ani a ajuns și în județul Sibiu și alte județe din Transilvania. Și prosperă.


Ministerul Mediului aprobă prin iunie, anual, cote de recoltă. Acestea reprezintă numărul de animale sălbatice din fiecare specie pe care vânătorii le pot ucide în anul următor. Printre aceste cote, cifra cea mai mare la mamifere o are șacalul în ultimii ani. Mai ales în județe unde acum 10 ani nici nu exista.

Sibiul este unul dintre aceste județe. În cotele de recoltă ale Ministerului mediului din anul 2014 se contabilizează prezența observată a 43 de șacali, iar anul următor 59. Toți în diferite zone administrare de vânătorii din județ. În 2014-2015 Ministerul a stabilit că 15 șacali pot fi împușcați. Doar unul a și fost împușcat.

Anul 2023, anul șacalului la Sibiu

Șacalul se înmulțește odată pe an, primăvara, când face 4-8 pui. În județul Sibiu, conform datelor Ministerului Mediului în anul 2022 erau 279 de șacali. Și ministerul a propus la recoltă anul trecut în iunie 165. Dar vânătorii nu se dau în vânt după împușcarea șacalilor și doar 35 au fost uciși. Majoritatea de proprietari de animele domestice cu permise de vânătoare.

„Am omorât trei astă toamnă” ne-a declarat un proprietar de animale din zona Sibiului. El a dorit să rămână anonim. Dar ne-a relatat că toate trei uciderile le-a făcut noaptea când șacali i-au atacat animalele, turmă de oi. „Eu am avut noroc, alții au rămas cu paguba la oi” ne-a spus vânătorul.

Cazuri de atacuri ale șacalilor ale animalelor domestice, chiar și în interiorul comunelor din județ se înmulțesc. Prădător de noapte, șacalul este greu de văzut ziua. Până acum, zonele de atac au fost stânele de oi izolate. Dar odată cu creșterea populației de șacali, zona lor se apropie de mediile locuite, mai ales comune.

Vânătorii nu au chef de șacali, vor trofee

Pasionații de vânătoare cu permis, caută trofee. Șacalul nu este un trofeu. „Este ca și când împuști un câine. Plus că nu îi vezi ziua și noaptea vânătoarea este interzisă la noi” ne-a spus un alt vânător din Valea Hârtibaciului.

Lipsa de interes a vânătorilor, deși cotele de recoltare pe hârtie ale Ministerului sunt mari, a dus la creșterea populației de șacal și în sudul Transilvaniei. Din statisticile oficiale ale ultimilor 3 ani din județul Sibiu numărul de șacali oficial se dublează de la an la an față de prognoza Ministerului Mediului. Asta deoarece Ministerul speră că recolta va fi realizată, dar în realitate șacalii nu sunt împușcați decât rar. Plus că numărul lor real nu îl știe nimeni, doar se aproximează.

Un ONG din Sibiu apără șacalii

În anul 2021 ONG Crispus din Sibiu a inițiat un studiu amplu alături de o altă organizație și în parteneriat cu Ministerul Mediului. Ei vor să numere șacalii din Delta Dunării și să stabilească un plan de management pentru populația lor.

În 2021 cei de la Crispus transmiteau un semnal de alarmă privitor la managentul populației de șacali de către autorități: „Hilacul sau șacalul auriu, deși are statut de specie de interes comunitar alături de capra neagră, dihorul de casă și jderul de câmp, este persecutat prin vânătoare la limite exagerate. Se observă însă, că la cote de recoltă de peste 60% populația crește, iar de la 80% (o cotă considerată de exterminare), creșterea populației va fi și mai mare.”

Problema stă în faptul că aceste cote nu sunt în realitate și realizate. Iar populația estimată de șacali în ultimii 20 de ani nu a fost se pare concludentă cu realitatea.

În februarie 2023 Crispus a numărat șacalii din zona Deltei și împrejurimi. Prin metoda folosită au identificat o medie de 1 șacal pe kilometru pătrat în zonele respective. Ei au propus chiar stoparea recoltei de șacali pe perioada 2021 – 2024 cât se desfășoară studiul lor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda